De werkelijke kosten van het Nederlandse zorgstelsel

Aangemaakt op in blog / algemeen

Vorige week moest ik met mijn kinderen naar de tandarts. Omdat ik deze keer niet zelf met mijn mond open in de behandelstoel lag, kwam het tussen de tandarts en mij tot een interessante discussie. Over de lasten in Nederland. Over de opvoeding van onze kinderen. Over belastingen en de kosten van de zorgverzekering. Hij zat echt op z’n praatstoel. Op een gegeven moment zei ik over de zorgverzekeringdat die in elk geval niet zo duur was als in Amerika. Daar is de premie van dez orgverzekering een zware last op de maandelijkse inkomsten, en waar je dan nog per doktersbezoek een vast bedrag meteen zelf moet afrekenen. Daar dacht mijn tandarts anders over….

Wist ik dan niet dat wij Nederlanders indirect veel meer betalen aan zorgkosten dan alleen de maandelijkse premie. Minstens zoveel als de Amerikanen. Ik had daar inderdaad nooit over nagedacht. Maar als je gaat rekenen mis je inderdaad een enorm bedrag.

Als iedere volwassene rond de €100 in de maand betaalt voor de basisverzekering; nog wat meer voor aanvullende verzekeringen en nog een eigen risico. Ongeveer €1500 per volwassene per jaar. We hebben rond de 13,5miljoen volwassenen in Nederlanden die betalen samen een bedrag van ruim €20 miljard. De zorg in Nederland kostte in 2014 ruim €95miljard. Wie betaalt dan de andere €75miljard? Nou? Mijn tandarts wist het al: Dat betalen wij zelf.

Iedereen die werkt draagt een percentage af over z’n salaris. Onze werkgevers betalen werkgeversbijdragen over onze salarissen. Freelancers en pensioengerechtigden betalen een eigen bijdrage. Naast de inhoudingen op ons salaris, betalen we ook nog belasting en daarvan gaat ook nog een gedeelte in de nationale zorgpot. Alles opgeteld betaalden we in 2014 gemiddeld al ruim€5250 per jaar aan het zorgstelsel. Nog voordat we een arts of ziekenhuis hebben gezien.

Het is natuurlijk lastig om twee heel verschillende zorgstelsels met elkaar tevergelijken. Zelfs de vaststelling of het in Nederland beter is geworden sinds het afscheid van het ziekenfonds is moeilijk. In elk geval maakt het huidige systeem en regelgeving het niet makkelijk; de gemiddelde consument heeft geen idee hoe het allemaal in elkaar steekt.(En ik, na wat research, weet net genoeg om te beseffen dat transparantie in dezorg heel ver te zoeken is.)

Is het stelsel met de basisverzekering ook duurder geworden? De gemiddelde consument heeft het gevoel van wel. Mensen krijgen nu meer rekeningen onder ogen dan ten tijde van het ziekenfonds. Het eigen risico zorgt voor extra rekeningen voor patiënten, evenals de eigen bijdragen voor onder meer kraamzorg en ziekenvervoer. Daarbij is het lastig om het stelsel sinds de invoering van jaar op jaar te vergelijken. Het basispakket is nog bijna elk jaar anders geweest; anticonceptie en rollator eruit – dure kankermedicijnen er in. Wat echt veel duurder is geworden zijn de aanvullende verzekeringen. Die zijn al met zo’n 40% gestegen. Hier verdienen de verzekeraars aan; aan de basisverzekering houden ze amper geld over.

De zorg in Nederland is van hoge kwaliteit en goed toegankelijk voor allen. De kosten zijn in de afgelopen tien jaar wel sterk gestegen. Het Centraal Plan Bureau deed onderzoek en concludeerde dat wanneer die trend zich voortzet, de lagere inkomens zo’n driekwart van de toekomstige inkomensstijging kwijt zijn aan extra premies voor de zorg. Het aandeel van zorg in het bruto binnenlands product (bbp) stijgt dan van 13% nutot 31% in het jaar 2040.

Nu vond ik op Wikipedia dat volgens de World Health Organization (WHO) in Amerika gemiddeld €7050 wordt uitgegeven per persoon aanzorg. Ofwel 17,2% van het BNP.  Dat scheelt niet zo veel met Nederland. En wat te denken van de prognose van hetCPB – 31% in 2040?

Over een half jaar moet ik weer naar de tandarts. Ik ben benieuwd of dan weer zowel m’n mond als m’n ogen open gaan.

Mirjam van Genugten

Mirjam is redacteur bij KiesvoorjeZorg en schrijft regelmatig over onderwerpen in de zorg of de maatschappij in het algemeen.

`