LUMC mag vrijwilligers opzettelijk met malaria besmetten

Aangemaakt op in zorgnieuws / algemeen

LEIDEN - Onderzoekers van het LUMC hebben groen licht gekregen om vrijwilligers opzettelijk met malaria te besmetten, om een veelbelovend vaccin te testen. Het doel hiervan is om in de toekomst uiteindelijk miljoenen doden te voorkomen. Dit staat op de website van de Universiteit Leiden.

 

Gezonde, vrijwillige proefpersonen worden opzettelijk besmet met de ziekte, om zo het vaccin zo snel en goedkoop mogelijk te kunnen testen. Het is uitzonderlijk dat humane infecties, zoals dit wordt genoemd, worden gebruikt bij dit onderzoek. Het is namelijk maar op vijf locaties in de wereld, waaronder het LUMC, toegestaan.

 

Een malariavaccin bestaat op dit moment al, maar deze geeft slechts beperkte bescherming. Als dit vaccin succesvol is kan dat jaarlijks een half miljoen doden voorkomen. Naar verwachting kunnen ze in het voorjaar van 2017 gezonde proefpersonen gaan werven.

 

‘Wie doet nou zoiets?’

Toch is niet iedereen enthousiast over het project om mensen vrijwillig met malaria te besmetten. ‘'Vreselijk, wie doet nou zoiets?' Zo reageren mensen vaak als ik ze vertel over mijn onderzoek’, zegt Meta Roestenberg, onderzoeker op de afdeling Parasitologie en Infectieziekten van het LUMC.

 

Levende parasieten als vaccin

De onderzoekers achter het vaccin, Chris Janse en Shahid Khan verzwakten de parasiet die bij muizen malaria veroorzaakt en spoten deze in bij muizen. Bij de proefdieren heeft dit vaccin honderd procent bescherming opgeleverd. ‘Vandaar dat we verzwakte, levende parasieten die menselijke malaria veroorzaken nu als vaccin bij mensen willen testen’, legt Roestenberg uit.

 

Bron: unity.nu

`