Ook met factor 50 kun je verbranden

Aangemaakt op in zorgnieuws / algemeen

Natuurlijk is zon goed voor je, zegt dermatoloog Marjolein Leenarts. Maar dan moet je jezelf wel beschermen tegen uv-straling en dat blijken we lang niet altijd te doen. Zo laat meer dan de helft van de ouders zijn geliefde spruit per ongeluk verbranden.

 

Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek onder 1021 gezinnen met kinderen. Leenarts, die het onderzoek liet uitvoeren, wilde weten of mensen voldoende weten hoe ze zichzelf en hun kroost moeten beschermen.

 

Speeltuin en fietstochtjes

Op vakantie in het buitenland zijn we ons wel bewust van de gevaren. 74 procent van de ouders gaf dan ook aan dat hun kind de verbrandde huid opliep in Nederland. Bovendien nemen we de zonnebrandcrème vaak mee naar het strand of zwembad. Helaas vergeten we nog wel eens te smeren voor 'dagelijkse activiteiten in de zon', zoals buitenspelen of fietsen.

 

Kinderen liepen volgens hun ouders maar liefst 30 procent van de verbrandingen op in de speeltuin. Het onderzoek van Leenarts bevestigt een eerdere studie van TNS Nipo. Zorgwekkend, want als kinderen op jonge leeftijd verbranden, hebben ze later veel meer kans op huidkanker. Sowieso is dat een veel voorkomende ziekte: 1 op de 5 Nederlanders krijgt het.

 

Gebruik liever factor 30

Maar er is meer aan de hand. Zo blijkt dat ruim 1 op de 10 mensen zich veilig waant als zij zichzelf insmeren met factor 50. Onder mannen is dat zelfs 1 op de 5. "Geen enkele zonnebrand beschermt 100 procent", zegt Leenarts. "Het verschil tussen factor 30 en factor 50 is heel klein. Factor 30 beschermt 97 procent, factor 50 98 procent, maar dan kun je dus alsnog verbranden."

 

De Vereniging van Dermatologen adviseert volgens haar met factor 30 te smeren, omdat dit juist minder goed lijkt. "Met een hogere factor denken mensen dat ze niets meer kan overkomen. Ze zijn dan geneigd langer in de zon te blijven liggen of zich minder vaak in te smeren, en dan gaat het fout."

 

Onder de parasol

Leenarts hoort tijdens haar werk in het Rode Kruis Ziekenhuis en Brandwonden Centrum in Beverwijk wel meer misvattingen over de zon. Zo is het zeker niet verkeerd om de schaduw van een parasol op te zoeken, maar ook dat helpt slechts deels. "50 procent van de uv-straling bereikt de huid onder een parasol alsnog."

 

De dermatoloog staat achter het advies om tussen 11:00 uur en 15:00 de zon helemaal te mijden, maar begrijpt dat dit niet altijd kan. Of dat mensen dat gewoon niet willen. "Kijk, ik wil mensen niet bang maken", zegt ze. "Met mate is de zon gewoon goed voor je en hartstikke lekker, maar zorg er voor dat jij en je kinderen niet verbranden."

 

Tips tegen verbranding (voor jong en oud)

  • Goed smeren met een zonnebrandcrème met minimaal factor 30.
  • Als je je kind insmeert, smeer ook jezelf in. "Ouders zijn soms zo druk met hun kinderen, dat ze zichzelf wel eens vergeten."
  • Denk bij het smeren ook aan voeten en de randjes rond zwembroeken en -pakken.
  • Vergeet vooral oren niet van voor tot achter goed in te smeren. "Dat is een plek waar huidkanker relatief veel voorkomt."
  • Breng sowieso om de twee of drie uur een nieuwe laag zonnebrandcrème aan. Al helemaal als je toch tussen 11:00 uur en 15:00 uur in de zon bent.
  • Zet jezelf, maar vooral ook kinderen een hoed op bij het naar buiten gaan.
  • Trek kleren aan, liefst kleding die uv-straling tegenhoudt, zoals speciale t-shirts.

 

Bekijk het hele onderzoek, zoals ook de verschillen tussen moeders en vaders, op de website van dokter Leenarts.

 

Bron: RTL nieuws

`