Zorgorganisaties zetten regels IGZ aan de kant

Aangemaakt op in zorgnieuws / algemeen

Vier zorgorganisaties gaan hun verpleeghuizen radicaal anders organiseren, waarbij regels van bijvoorbeeld de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het zorgkantoor aan de kant worden geschoven.

Dit meldt LOC Zeggenschap in zorg over het nieuwe project ‘Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg’. Het vindt plaats in het kader van ‘Waardigheid en Trots’ van VWS. LOC maakt onderdeel uit van de taskforce van dit landelijke verbeterprogramma.


Regels staan in de weg

Volgens LOC is het voor de verpleeghuizen echter erg moeilijk om tot verbetering te komen, omdat het systeem erg dominant is geworden. “Als iemand iets wil verbeteren, staat er altijd wel weer een regel, protocol of instantie in de weg”, zegt LOC-coördinator Marthijn Laterveer. “Daarom hebben we VWS gevraagd of we in een aantal verpleeghuizen nu eens echt anders mogen organiseren, door eerst alle regels, protocollen en wetten aan de kant te zetten en vervolgens te organiseren vanuit de relatie tussen de mens die zorg nodig heeft, de naasten en de zorgverlener. Vervolgens kijk je welke regels je nodig hebt.”


Nieuw project is grote kans

Na de publicatie van het IGZ-rapport begin juli, waarin werd gemeld dat ruim een derde van de getoetste 150 instellingen achterblijven op het gebied van veiligheid en kwaliteit van zorg, gaf LOC al aan dat de verpleeghuiszorg alleen maar kan verbeteren als het systeem ‘echt anders’ georganiseerd wordt.

Het nieuwe project is dan ook een grote kans, zegt de belangenbehartiger. “We willen zorg zonder overbodige regels. Zorgverleners die hun tijd kunnen besteden aan mensen die zorg nodig hebben en hun familie. Managers die tijd hebben om zorgverleners te helpen bij hun werk. Maar door alle bestaande wetten, regels, protocollen en belangen lijkt die droom soms verder weg dan ooit. We hebben nu een kans om die droom werkelijkheid te laten worden.”


Kern van vier verpleeghuizen

In totaal kunnen 29 verpleeghuizen meedoen met het LOC-project. Vier daarvan gaan daadwerkelijk aan de slag, 25 anderen mogen actief meekijken en overnemen wat voor hen van toepassing is.

Welke verpleeghuizen de kern van vier gaan vormen, is nog niet duidelijk. “We zijn met twee van de vier organisaties in een vergevorderd stadium”, vertelt Laterveer. “Zij willen in principe meedoen, maar zijn nu hun eigen plan aan het maken en ze zullen met VWS en LOC overleggen wat zij nodig hebben. In oktober beslissen ze definitief of ze meedoen. Dan zullen we ook de namen bekendmaken. De Leyhoeve in Tilburg heeft al definitief toegezegd mee te doen.”


Ervaringen delen met de rest

Voor de ‘tweede ring’ hebben zich tot nu toe 25 verpleeghuizen aangemeld. Voor deze deelnemers wordt onder meer een tweedaagse workshop georganiseerd. Daarnaast zijn er vier bijeenkomsten per jaar waarin alle organisaties elkaar ontmoeten en ervaringen kunnen delen.

Ook wordt er een sociaal platform ingericht, met onder meer een digitale nieuwsbrief die deelnemers op de hoogte houdt van de belangrijkste lessen en resultaten. Het tijdschrift Zorg & Zeggenschap van LOC krijgt een apart katern over het project.


Organisatie ter discussie durven stellen

Deelname aan het LOC-project betekent een transformatie, denkt Laterveer. “De meeste organisaties zijn gewend op een bepaalde manier te werken. Maar als je kijkt wat je te organiseren hebt om aan te sluiten bij de behoeften en wensen van mensen, dan kan dat weleens een heel andere manier van organiseren vergen. Dat vergt moed, doorzettingsvermogen en creativiteit. Maar vooral ook de bereidheid om de huidige organisatie ter discussie te durven stellen.”

Laterveer hoopt dat het project in heel Nederland aanslaat. “Het doel is in die drie jaar een soort veenbrand te veroorzaken, zodat we op steeds meer plekken zien dat mensen zorg en ondersteuning krijgen op een manier die bij hen past.”

 

Bron: Zorginstellingen.nl

`