24 uur op een gesloten afdeling voor mensen met dementie

Aangemaakt op in blog / algemeen

24 uur meelopen op een gesloten afdeling voor mensen met dementie. Enige tijd geleden werd mij, Marit van Bohemen, gevraagd of ik dit wilde doen om eens zelf te ervaren hoe het er aan toegaat in een verpleeghuis. Dit uiteraard in navolging van de vele berichten in de media over de slechte omstandigheden daar. Daar heb ik volmondig ja tegen gezegd.

Bekijk hier de video

 

Verpleeghuizen aan de schandpaal

Iedere keer als ik die berichtgeving hoorde, dat de regering klaagt over hoe ernstig er tekort geschoten wordt in verpleeghuizen, vroeg ik mij af waar ze het lef vandaan haalden dit zo te poneren. De schandpaallijst gaat mijns inziens alle grenzen van fatsoen voorbij. Hoe kun je als overheid een hele sector kapot bezuinigen en daarna gaan klagen dat ze ondermaats presteren?

 

Wat zijn de dilemma’s in de zorg?

ActiZ, de belangenvereniging voor zorgverleners, vatte het plan op om te laten zien hoe het er werkelijk aan toe gaat in zo’n schandpaal verpleeghuis; is het echt zo verschrikkelijk? Wat gaat daar mis? En met welke dilemma’s hebben ze dagelijks te maken? Wat zijn de keuzes die iedere dag weer opnieuw aandacht vragen? En hoe ervaren bewoners de zorg die ze krijgen? Ik zou dat mogen ‘presenteren’, alhoewel ik me al direct realiseerde dat dit geen doorsnee presentatieklus was.

 

Ik zag op tegen 24 uur meedraaien

Als ik eerlijk ben zag ik best tegen die draaidagen op. Terwijl ik doorgaans zo dol ben op opnames maken op locatie. Ik stelde mij onpersoonlijke klinische ruimtes voor, TL-balken licht, marmoleum vloeren in ongezellige tinten, de voortdurende weeïge geur van laffe groentesoep en urine. En in die ruimtes dan een flinke groep bejaarden met dementie die in hun rolstoelen al huilend en murmelend hun dag uitzaten. Personeel dat zich het vuur uit de sloffen zou lopen om het natje en het droogje te regelen, de wassen te draaien, bedden op te maken, en op gezette tijden een toiletronde voor alle cliënten te begeleiden. Zoiets. En daar zag ik dus niet bepaald naar uit.

 

Hoe anders bleek de werkelijkheid. Het heeft mij veel gedaan om dit inkijkje te krijgen, en ik hoop dat het jou als kijker ook iets brengt!

 

Meer informatie

Ned 7

NED7 is een online community die een positieve bijdrage wil leveren om onze maatschappij blijvend te veranderen als het gaat ouderen, zorg en welzijn. NED7 is een partner van KiesvoorjeZorg.nl.

`