6 apps voor mantelzorgers

Aangemaakt op in blog / algemeen

Door bezuinigingen, toenemende zorgvraag en de wens om mensen langer hun zelfstandigheid te laten behouden, komen steeds meer mensen in aanraking met mantelzorg.

 

Of het nu gaat om ouderen die langer thuis blijven wonen, maar wel wat hulp kunnen gebruiken of (ernstig) zieke mensen die een netwerk nodig hebben om hen te helpen, je hebt er vast al mee te maken gekregen in je familie of vriendenkring.

 

Daar is een app voor

Mantelzorgen is mensenwerk. Maar het organiseren van, communiceren over en in praktische zin bezig zijn met mantelzorgen is een complexe klus, waarbij het prettig is als er soms zaken zijn die gemakkelijker kunnen met behulp van techniek.

 

Omdat inmiddels bijna iedereen wel een smartphone heeft, hebben we een aantal apps voor je op een rijtje gezet die je kunt gebruiken om zaken wat beter te stroomlijnen en voor in- en overzicht. Gebruik jij een app die er nog niet bijstaat? Laat het dan in de reacties weten!

 

  1. Whatsapp
    Natuurlijk ken je Whatsapp al en gebruik je het waarschijnlijk ook al. Maar de lijst zou niet compleet zijn als we het niet zouden noemen. De groepsfunctie van Whatsapp maakt het gemakkelijk om snel te communiceren met elkaar. En word je gek van alle notificaties? Die kun je van een groepsapp muten (op stil zetten) zodat je kunt kijken wanneer jij tijd hebt.
     

  2. Medicijnen
    Degene die verzorgd wordt gebruikt naar alle waarschijnlijkheid meerdere medicijnen. Het is soms moeilijk om bij te houden welke medicijnen, wanneer moeten worden genomen. Daar helpt Medapp bij.

    Je kunt medicijnen scannen zodat de app voor je bij kan houden of er al nieuwe besteld moeten worden. Maar je kunt ook alerts instellen zodat de medicijnen op tijd worden genomen. Ook handig: in Medapp vind je bijsluiters en instructies voor alle medicijnen. Dat scheelt minilettertjes lezen van de papieren bijsluiter.

    Als je apotheek is aangesloten bij Medapp kun je herhaalrecepten bestellen via de app en je bestelling zelfs volgen. Onmisbaar dus deze app.
     

  3. Gesprekken opnemen
    Patiënten worden vaak overspoeld met informatie van allerlei artsen en mantelzorgers daarmee dus ook. Dat soort gesprekken zijn soms complex en het is lastig om altijd scherp te reageren of alles wat er gezegd wordt te onthouden. Het kan dan handig zijn om de gesprekken op te nemen.

    Voor face-to-face gesprekken heeft elke smartphone een opnamefunctie. Maar als het gaat om telefonisch overleg, is het handig een opname-app op je telefoon te installeren.

    Voor Android werkt ACR call recorder goed. Je kunt opgenomen gesprekken vanuit de app ook supermakkelijk delen (via Whatsapp bijvoorbeeld).

    Voor Apple is het lastiger en zijn er in elk geval geen gratis apps beschikbaar. Je kunt natuurlijk wel de telefoon op speaker zetten en gesprekken opnemen met een extern apparaat. Ben je bereid om te betalen dan kun je voor 4 euro per maand TapeAcall gebruiken. Hoe dat precies werkt en wat je daarvoor moet doen, lees je hier.
     

  4. Zen blijven
    Mantelzorgen kan heel erg zwaar zijn soms. Natuurlijk doe je het met liefde, maar dat betekent niet dat het geen stress oplevert. Af en toe een zen-momentje doet wonderen. De VGZ Mindfulness coach kan daar bijvoorbeeld bij helpen. De app biedt een programma van 5 weken aan, waarin je oefeningen doet om meer mindful te worden.

    Vind je een Engelstalige app geen punt en ben je bereid om abonnementskosten te betalen? Dan is Headspace ook een aanrader. Deze app leert je mediteren en daarmee rust te vinden op lastige momenten. Voor € 9.99 per maand heb je een eigen meditatie en mindfulness coach met tal van oefeningen, ook voor hele specifieke momenten of problemen.

    Ook Engelstalig, maar wel gratis is Insight Timer. Deze app wordt volgens de makers door meer dan 4 miljoen mensen gebruikt en is daarmee een zeer populaire optie. Ook hier vind je oefeningen die specifieke problemen aanpakken.
     

  5. Afspraken maken en beheren
    Agenda’s beheren is een talent op zich. Ben je mantelzorger, dan moet er ook met anderen gecoördineerd worden en dat maakt het nog complexer.

    Met de MiessAgenda app heb je één agenda waar iedereen die betrokken is in kan werken. Zo kan iedereen afspraken in de agenda plaatsen en kun je dan aangeven of jij op dat moment wel of niet kunt. Daarnaast kun je ook aangeven hoe het is gegaan: zijn er nieuwe medicijnen, oefeningen of wat anders waar de rest rekening mee moet houden. Erg handig dus.

    Naast MiessAgenda is er ook Fello, die hetzelfde biedt als MiessAgenda: een plek om samen een agenda te beheren.
     

  6. Eerste Hulp
    Er kan altijd wat misgaan, zeker als het gaat om mensen die niet in staat zijn om voor zichzelf te zorgen. Het is dan belangrijk dat je eerste hulp toe kunt passen. Het beste is natuurlijk als je daar een training voor volgt, maar daarnaast is de EHBO-app van het Rode Kruis ook goed om op zak te hebben. De app staat vol met EHBO-instructies waarmee je zomaar een leven zou kunnen redden.

 

Er zijn natuurlijk veel meer apps die het leven van mantelzorgers gemakkelijker kunnen maken. Welke app is voor jou onmisbaar? We horen het heel graag van je!

 

Xaviera Ringeling

Redacteur, begaan met de zorg, leest graag, schrijft dus ook, houdt van katten en van één hond (ze heet Khaleesi). 

`