ADHD, een simpele uitleg voor ouders

Aangemaakt op in blog / algemeen

ADHD, het zijn maar vier lettertjes, maar dan wel vier die een grote impact kunnen hebben op diegene die met deze letters door het leven gaat. Wat houdt ADHD precies in, en wat is het effect op het kind met deze diagnose. De Nederlandse vertaling, aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit dekt de lading aan alle kanten.

 

ADHD betekenis

Wat houdt ADHD in, of, wat gebeurd er eigenlijk in het hoofd van iemand met ADHD. Kinderen met de diagnose ADHD worden continu geprikkeld door hun omgeving. Ze zien en horen alles wat er gebeurd en kunnen daarom slecht tot niet de focus leggen op wat dat moment belangrijk is of moet zijn.

 

Het is voor een buitenstaander niet te bevatten wat er in het hoofd van iemand met ADHD gebeurd. Vergelijk het met een de hele tijd aanwezig geluid, ergens ver weg maar wel irritant hoorbaar wat je niet langer kunt negeren. Waar je wel naar moet luisteren. Dit ondervindt de gemiddelde persoon met ADHD de hele dag. Het is nooit stil van binnen, de gedachten stoppen nooit helemaal en overal zijn uitdagingen te vinden. Ze vangen elk gesprek op en ze zien alles gebeuren. Ook zaken die voor jou niet belangrijk schijnen te zijn dringen zich ongefilterd bij hen naar binnen. Voor hen betekend dit een continue onrust.

 

ADHD is ook niet even stop te zetten, uit te zetten. Het bestaat de hele dag en elke nacht en dat 365 dagen en 365 nachten per jaar per jaar.

 

Wat is het effect voor jouw kind:

Voor jou als ouder betekend dit dat er vaak zaken gebeuren die jij niet wilt maar waar zij geen grip op hebben. Kleding gaat vaker kapot. Schoolspullen verdwijnen en de onvoldoendes komen met bosjes tegelijk binnen. Fietsen zonder licht en een missend tijdsbesef maakt dat ze altijd te laat thuis zijn voor het eten.

 

Als ouder ben je dan geneigd streng op te treden of boos te worden. Sancties op te stellen of dingen te verbieden. En dat is iets wat wel begrijpbaar is maar absoluut niet helend voor jouw kind.

 

Je straft namelijk jouw kind voor gedrag waar hij geen invloed op heeft, geen invloed op kan hebben. En wat het nog erger maakt, een straf helpt niet en waarvoor je strafte gebeurd de week erna weer.

 

Op termijn zal jij steeds vaker je kind straffen voor iets waar hij echt niets aan kan doen en zal hij niet weten wat hij verkeerd doet.

 

Lange termijn effect van ADHD

Het eventuele effect van ADHD op langere termijn: Als dit een doorlopend proces wordt zal het zijn zelfvertrouwen dusdanig ondermijnen dat het op alle fronten fout kan gaan. Langzaam maar zeker kan je kind een ongeleid projectiel worden in zijn handelen en gedrag. Alles wat hij doet wordt voor zijn gevoel toch afgekeurd door de buitenwereld.

 

En waarom? Zijn broer of zus krijgt toch nooit straf en zelfs als je die ook straft zal hij de link onvoldoende leggen. Hij is uiteindelijk diegene die in de klas te horen krijgt dat hij zich met gedragen. Hij is diegene die altijd net op het verkeerde moment op de verkeerde plaats is. De kans dat jouw kind meerdere opleidingen gaat volgen zonder deze af te ronden is zeker aanwezig. Dit zal het minderwaardigheidsgevoel alleen maar vergroten. Ik kan toch niks, ik ben waardeloos.

 

Onze rol als ouders

Als wij, als ouders, ons voldoende gaan beseffen dat het absoluut geen onwil maar echt onmacht van je kind is , pas dan kan je de verandering teweeg brengen.

 

Dit houdt in dat je gestructureerd helpt met opruimen van het speelgoed. Dat je speelgoed in kleine porties aan bied. Dat je een limiet legt aan het aantal uren dat er op een I-pad of ander scherm gekeken mag worden. Dat je niet streng maar duidelijk elke keer opnieuw grenzen aangeeft. Elke keer opnieuw uitlegt dat bepaalde dingen echt niet kunnen en soms zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Dat je jaren waarschijnlijk bezig bent met het plannen en overhoren van het huiswerk. Maar alsjeblieft zorg ervoor dat je nooit het kind afwijst. Hij heeft er niet voor gekozen om met deze vier letters geboren te worden. Voor hem is het een levenslang gevecht om rust te vinden in dat lijf en in dat hoofd.

Coen Olde Bijvank - ADHD blog

Coen is ADHD’er en oprichter van ADHDBlog en ADHDBlog. Hij deelt zijn ervaringen en de ervaringen van anderen op KiesvoorjeZorg.nl.

`