De 7 beste manieren om het Coronavirus te vermijden 

Aangemaakt op in blog / algemeen

Het coronavirus verspreidt zich in rap tempo over de wereld en heeft nu ook Nederland bereikt. Mensen zijn sindsdien veel bewuster bezig met het weren van bacteriën. Maar hoe zorg je er eigenlijk voor dat je niet ziek wordt? 

 

1.  Zorg voor goede hygiëne 

Een goede hygiëne is één van de belangrijkste aspecten om op te letten als je niet ziek wilt worden. Een voor de hand liggende tip hiervoor is: handen wassen. Maar als je je handen regelmatig wast, betekent dat niet dat je dat ook automatisch goed doet. 

 

Belangrijk bij handhygiëne is om voldoende zeep te gebruiken en vervolgens minimaal 10 seconden je handen te wassen. Droog je handen met een papieren doekje om het virus te voorkomen, en gooi dit doekje vervolgens weg. Als er geen kraan in de buurt is, maak dan je handen schoon met handalcohol. Niezen in je elleboog in plaats van in je handen is ook erg belangrijk volgens het RIVM. Was na het niezen ook weer goed je handen.

 

2 .  Blijf schoonmaken

De meeste mensen houden niet van schoonmaken, maar het is wel erg belangrijk. Zorg ervoor dat je (gebruiks)voorwerpen vaak genoeg schoonmaakt. 

 

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de deurklinken in huis, de afstandsbediening of je eigen laptop. Uit onderzoek blijkt dat een laptop 20.000 keer meer bacteriën bevat dan een toiletbril. 

 

Vaak zit er in het schoonmaken geen routine, je begint maar gewoon ergens. Met de opkomst van het virus is het volgens Flair belangrijk dat je je huis van boven naar beneden schoonmaakt, zodat het vuil dat naar beneden valt ook mee wordt genomen. 

 

Gebruik een doek die je direct daarna weggooit. Een andere oplossing is het schoonmaakdoekje na gebruik goed uit te spoelen en vervolgens te wassen op 60 graden celcius.  

 

3. Draag geen mondkapje 

 Je kunt beter geen mondkapje op doen, volgens Thuisarts 

 

“De meeste mondkapjes houden virussen niet goed tegen. Het is namelijk moeilijk om een mondkapje precies goed te gebruiken. Ademen in een kapje is lastig. Een kapje wordt ook warm. Daardoor gaan mensen er vaak aan zitten met hun handen. En dat mag juist niet, omdat er virus op het kapje kan zitten. ” 

 

Het RIVM adviseert mondkapjes alleen aan voor medisch personeel. 

 

4.  Vervang spullen regelmatig

Een andere – misschien logische – tip: vervang spullen regelmatig. Net als dat je wc-papier na één keer gebruiken door de wc spoelt, is het het beste om een zakdoek ook na één keer gebruiken weg te gooien. Een stoffen zakdoek in je broekzak en die meerdere keren per dag gebruiken is een perfect punt voor de bacteriën om zich te verzamelen. Maar naast wc-papier en zakdoeken is het ook belangrijk om bijvoorbeeld het kopje van je tandenborstel regelmatig te vervangen. Dit is ook een echte bron van bacteriën. 

 

5.  Vermijden

Een andere bron van bacteriën ben je zelf. Zorg er daarom voor dat je zo min mogelijk in contact komt met mensen die ziek zijn. Probeer - hoe lastig het ook is - openbare en drukke plekken te vermijden. 

 

Blijf op minimaal twee meter afstand van de mensen aan het hoesten of niezen zijn. Hoe minder je in aanraking komt met mensen die bacteriën bij zich dragen, hoe kleiner de kans dat je zelf ziek wordt. je hoeft je niet direct in huis op te sluiten, maar beslis slim over waar je wel en niet naar toe gaat. 

 

Vooral ontlasting en lichaamsvloeistoffen zoals spuug en snot zijn belangrijk om te vermijden volgens het RIVM. Het belgische Nieuwsblad meldt dat als je het toilet doortrekt, het verstandig is om de deksel naar beneden te laten. Bij het doortrekken ontstaat er ‘toilet pluim’, waarbij minuscule deeltjes ontlasting worden verspreid die soms wel 4,5 meter verder terecht komen. Door met de toiletdeksel dicht door te trekken, zorg je ervoor dat deze deeltjes ontlasting niet worden verspreid en gewoon in het toilet blijven.

 

6.  Sharing is not caring 

Bacteriën worden snel en makkelijk verspreid als mensen dingen met elkaar delen. Denk bijvoorbeeld aan het delen van je drankje met een goede vriend, maar ook bij het uitlenen van lippenstift en mascara worden bacteriën verspreid. Het beste is daarom om dit soort spullen met niemand te delen, zodat je zo min mogelijk in aanraking komt met de ziekteverwekkers die anderen eventueel bij zich dragen.

 

7.  Ga niet naar de huisarts

Misschien een gekke tip, maar ga niet naar de huisarts als je vermoedt het coronavirus te hebben. De kans dat je de arts en andere patiënten in de praktijk besmet is erg aanwezig volgens huisartsenpraktijk Hart van Haarlem. 

 

Bel In plaats van langs te gaan. Doe dat in elk geval als je in China, Iran, Singapore, Zuid-Korea of Noord-Italië bent geweest óf bij iemand die het coronavirus heeft, als je 38 graden koorts hebt (of hoger) en als je hoest of moeilijk ademt. 

 

Als je vermoedt dat je besmet bent met het coronavirus is het belangrijk om binnenshuis te blijven.

Geen paniek, dat is schadelijker dan het virus zelf

Het is dus moeilijk om het coronavirus helemaal uit de weg te gaan. Maar met de bovenstaande zeven tips kom je al een heel eind. Maar onthoud: bij 8 van de 10 gevallen zal het virus weer wegebben, blijkt uit voorlopige cijfers volgens De Volksrant. Je bent dus niet per se in levensgevaar als je besmet bent.

`