Internetgebruik 75-plussers Toegenomen In 2016

Aangemaakt op in blog / algemeen

Het internetgebruik bij 75-plussers is sterk toegenomen dit jaar. In 2016 kon 60 procent van deze groep thuis het internet op. De helft van deze mensen maakte ook echt gebruik van het internet.

Vier jaar geleden was dit, in beide gevallen, nog 40 procent. Bij de leeftijdsgroep van 65 tot 75 jaar groeide de toegang en het gebruik minder snel ten opzichte van voorgaande jaren.

 

Tablets en smartphones populair

Ook het tablet en smartphone gebruik groeide hard bij de 75-plussers. Van alle 75-plussers in Nederland had 30 procent dit jaar een tablet of smartphone, afgezet tegen 10 procent tablet bezitters en 5 procent smartphone bezitters drie jaar geleden. Ook bij de groep 65- tot 75-jarigen verdubbelde dit aantal. Tussen 2012 en 2016 groeide het tablet bezit bij hun van 28 naar 60 procent. Het smartphone bezit bij deze groep groeide in dezelfde periode van 24 naar 65 procent. Een aanzienlijke groei dus!

 

LEES OOK
5 tips tegen internetfraude

 

Welke apparaten worden gebruikt?

Welke apparaten worden er gebruikt om het internet op te gaan? Bij 75-plussers is dit vooral nog de PC, de laptop of een tablet. Een smartphone werd nog steeds minder vaak gebruikt, alhoewel dat ook aan het veranderen is. Bij 65- tot 75-jarigen was de PC minder populair en waren het vooral laptops en andere apparaten. Bij de overige leeftijdsgroepen waren de smartphones of laptops het populairst. 50 procent van de 75-plussers maakte gebruik van overwegend één apparaat om het internet op te gaan.

 

Waarvoor gebruiken we internet?

Waar wordt het internet met name voor gebruikt? 75-plussers geven aan in bijna 9 van de 10 gevallen internet te gebruiken voor het versturen en ontvangen van e-mails. 70 procent geeft aan internet vooral te gebruiken voor het zoeken van informatie over goederen en diensten. Online bankieren is ook populair. 60 procent geeft aan online aankopen te doen en informatie te zoeken over gezondheid.

 

Internetgebruik verschilt

Bij de groep 65- tot 75-jarigen zijn deze activiteiten ook in trek. Daarbij komt ook dat deze groep (66 procent) het internet gebruikt om online kranten en nieuwsberichten te lezen. 36 procent gebruikt ook veel social media. 75-plussers doen dit dan weer minder vaak. Bij deze groep leest 50 procent online kranten en nieuwsberichten. 25 procent van deze groep gebruikt social media.

Ned 7

NED7 is een online community die een positieve bijdrage wil leveren om onze maatschappij blijvend te veranderen als het gaat ouderen, zorg en welzijn. NED7 is een partner van KiesvoorjeZorg.nl.

`