Komt een vrouw bij de fietsenmaker…

Aangemaakt op in blog / algemeen

“Fietsenmaker, mijn ketting loopt er steeds af. Denkt u dat dat nog valt te repareren?”

“Ach mevrouwtje. Hoe oud is die fiets wel niet?”

“Nou, minstens dertig jaar, maar hij doet het verder prima.”

“Die ketting is gewoon versleten. Het hele systeem is overigens versleten. Dat zou eigenlijk vervangen moeten worden, maar het is zo oud dat daar niet meer aan te komen is. Tegen de tijd dat we dat gevonden hebben en op de fiets hebben gezet, ben je beter af met een nieuwe fiets.”

 

Daar was ik niet op voorbereid. M’n trouwe stalen ros ten dode opgeschreven? Zo makkelijk kan ik deze fiets niet aan de kant zetten.

 

Dus, op een zonnige zaterdagmiddag ging ik aan de slag. Met m’n altijd up-to-date kennisdatabank: het internet, naast me. Na verschillende filmpjes op YouTube en een paar expliciete fora over fietsen en kettingzagen (Ja, er gaat een wereld voor je open) dacht ik de oplossing gevonden te hebben. Ik had tenminste goede hoop dat ik m’n fiets weer op de weg zou krijgen. En inderdaad. Wat gezond verstand, wijze lessen van het internet en een paar smerige handen zorgden ervoor dat m’n fiets weer wat jaartjes mee kan.

 

Nu gaat dit over een fiets. Maar er bestaan zeker ook verhalen met de titel: ‘Komt een vrouw bij de dokter…’ Als hedendaagse patiënt heb je intussen zoveel informatie ter beschikking dat je zeker niet alles meer klakkeloos aanneemt van de dokter. En dat is een goede ontwikkeling. Je arts heeft het beste met je voor, maar twee weten altijd nog meer dan een. Het Internet is natuurlijk een bodemloze put met ook veel onzin, maar het geeft je in elk geval meer dan voldoende handvatten om samen met je arts tot een geïnformeerde conclusie te komen.

 

 

Lees meer: Roelof Hemmen zei het al: "Het is eigenlijk heel simpel, denk mee met je dokter"

 

 

Stel je voor dat ik de raad van de fietsenmaker zonder verder eigen onderzoek had opgevolgd. Dan was mijn vertrouwde degelijke fiets nu oud ijzer. Stel je voor…

Mirjam van Genugten

Mirjam is redacteur bij KiesvoorjeZorg en schrijft regelmatig over onderwerpen in de zorg of de maatschappij in het algemeen.

`