Lopen met een exoskelet. Het straatbeeld van de toekomst!

Aangemaakt op in blog / algemeen

 

De belangrijkste toepassing van een aangedreven exoskelet is om gebruikers extra kracht en stevigheid te geven. Een exoskelet is een Amerikaans-Israëlische vinding waarmee dwarslaesiepatiënten,maar ook ouderen, weer op de been kunnen komen. Het exoskelet is in eerste instantie ontworpen om gewonde militairen te helpen maar sinds een paar jaar is het pak ook beschikbaar voor burgers. Waren de eerst toepassingen militair; het is nu duidelijk dat deze pakken op veel gebieden inzetbaar kunnen zijn. Denk aan toepassingen in de industrie waar een exoskelet een werknemer helpt om zware ladingen op te tillen. Maar vergeet de zorg niet!

In Amerika is al een handjevol gehandicapten met een eigen pak. Meer en meer bedrijven wereldwijd werken nu aan verdere toepassingen en ik denk dat de ontwikkelingen omtrent medische toepassingen in sneltreinvaart zullen raken.

 

Aangezien de bevolking steeds ouder wordt en de medische staf en verpleging steeds efficiënter moet werken, biedt een exoskelet uitkomst. In Japan worden verpleegkundigen hier al mee uitgerustzodat ze in hun eentje een patiënt kunnen optillen en verleggen. Dit werkt sneller en efficiënter.

 

Exoskeletten worden ook toegepast in rehabilitatie van patiënten met spieraandoeningen en verlammingsverschijnselen.De hulpverlener kan makkelijker in z’n eentje de patiënt omgaan. Met een patiënt in een exoskeletpak kan de oefening makkelijk worden aangepast aan de patiënt en achteraf kunnen resultaten nauwkeurig worden gemeten. Een patiënt kan na een ongeval sneller op de been worden geholpen en zal door beweging sneller herstellen en verbeteren. De pakken kunnen worden aangepast aan de mate van het herstel en de eigen krachten van de patiënt. Wanneer gaan de eerste fysiotherapeuten zich onderscheiden met een behandeling met een exoskelet?

 

Ik voorzie een toekomst waarin we het exoskelet vaker in ons straatbeeld zullen zien. Ouderen blijven langer gezond,omdat ze met behulp van hun exoskelet-benen makkelijk ter been zijn. Zelfboodschappen doen, met de hond wandelen, een exoskelet draagt snel bij aan een grotere zelfstandigheid. Rolstoelgebruikers staan op en bevinden zich weer op gelijke hoogte in de samenleving. Werknemers in de zware industrie kunnen langer en met minder nadelige gevolgen aan het werk blijven. Het zal dan nietzo zijn dat mensen het pak de hele dag gaan dragen, maar het aandoen wanneer voor een bepaalde taak extra kracht en uithoudingsvermogen nodig is. In het geval van ouderen bijvoorbeeld schoonmaken of wandelen met boodschappentassen. 

 

Niet geheel toevallig zijn een langere zelfstandigheid van ouderen en langer doorgaan met werken speerpunten van onze regering. Alsmede de stimulering van een innovatieve technische bedrijfscultuur in Nederland. Hoe lang zal het dan nog gaan duren voordat een exoskelet, of afgeleide vormen daarvan WEL vergoed worden door de verzekering?

 

Mirjam van Genugten

Redacteur KiesvoorjeZorg.nl

Mirjam van Genugten

Mirjam is redacteur bij KiesvoorjeZorg en schrijft regelmatig over onderwerpen in de zorg of de maatschappij in het algemeen.

`