Videogebruik in de zorg? 3 redenen waarom gewoon wel!

Aangemaakt op in blog / algemeen

Het gebruik van technologie in de zorg is niet meer weg te denken. De patiënt staat meer dan ooit centraal en nieuwe technologieën helpen zorg aan te bieden zoals één bepaalde patient die wil ontvangen.  Videocommunicatie is één van die technologieën. Het stelt de zorgsector onder meer in staat efficiënter met budgetten om te gaan en meer aandacht te besteden aan de kwaliteit van zorg. Over de inzet van video in de zorg wordt echter nogal eens getwist. Daarom gaan we in dit blog in op drie veelgehoorde misvattingen ten aanzien van video in de zorg.

 

1. Een consulten op afstand beperkt het zicht op de actuele thuissituatie van de cliënt.

Uiteraard zit hier een kern van waarheid in. De inzet van oplossingen als de Digitale Spreekkamer is ook niet bedoeld als vervanging van alle huisbezoeken. Het is juist bedoeld als toevoeging op de fysieke consulten aan huis en maakt het mogelijk extra ontmoetingen in te plannen tussen zorgverlener en patiënt op de momenten dat één van hen dat nodig acht. Op die manier houdt men zicht op de thuissituatie van de patiënt en is er daarnaast de mogelijkheid tussendoor persoonlijk contact op te nemen. Het resultaat is dat de kwaliteit van de zorg die geleverd wordt, verbetert.

video in de zorg

 

2. Telefonische consulten zijn net zo effectief als videoconsulten.

Op dit moment worden telefonische consulten vaak gezien als alternatief voor persoonlijk contact met de zorgverlener. Ruim 60 procent van onze communicatie is echter non-verbaal en kan bij een telefonische afspraak niet worden waargenomen. De Digitale Spreekkamer is ontwikkeld met als doel een consult op afstand te verrijken met beeld. Vooral voor de patiënt levert dit een prettiger ervaring op. Daarnaast hoeft de patiënt niet meer onnodig te reizen voor een kort gesprek ter afsluiting van een behandeltraject. Dit alles draagt bij aan de kwaliteit van geleverde zorg, óók vanuit het oogpunt van de patiënt.

 

3. Er gaat niets boven persoonlijk contact.

Een waarheid als een koe. Echter, in de tijd waarin we leven is het niet meer realistisch te denken dat persoonlijk contact altijd mogelijk is. Kleinere budgetten, toenemende druk op efficiënt werken en simpelweg de vele ontwikkelingen in de zorg, maken dat er naar nieuwe manieren gezocht moet worden om persoonlijk contact te evenaren op de momenten dat dit even niet kan. De Digitale Spreekkamer is er niet om al het persoonlijke contact met patiënten te vervangen. Het helpt echter wel reistijd te verminderen, de frequentie van contact met patiënt en zorgverlener te verhogen en de persoonlijke ervaring te evenaren.

 

Niet voor niets onderstreepte minister Schippers in haar brief aan de kamer het belang van een ICT-oplossing in de zorg. Videoconsulten brengen zorgverleners en patiënten, ondanks de afstand, dichter bij elkaar. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van videocommunicatie in uw zorgorganisatie? Bekijk hier de video.

Visions Connected

Technologie en zorg kan niet meer los van elkaar worden gezien. VisionsConnected levert oplossingen aan zorgorganisaties zoals monitoring van thuiszorg en een digitale spreekkamer. In deze blog houden zij ons op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen van technologie in de zorg.

`