Wie kiest voor een keizersnede, kiest voor een nog onbekend risico

Aangemaakt op in blog / algemeen

Bevallen is niet zonder risico’s. Eén van de minder bekende risico’s - bij een keizersnede - is dat de arts per ongeluk te diep snijdt en de baby een snijwond oploopt. Met een levenslang litteken als gevolg.  

 

Een risico waar weinig mensen zich van bewust zijn omdat deze gevallen tot nu toe niet werden geregistreerd. Maar dat gaat veranderen. 

 

Zo verloopt een keizersnede

 

Voorafgaand aan een keizersnede wordt een vrouw onder narcose gebracht of krijgt zij een ruggenprik tegen de pijn. Geen epidurale ruggenprik zoals bij een gewone bevalling, maar een spinale anesthesie. Hierbij wordt het onderlichaam verdoofd. De meeste vrouwen kiezen voor een ruggenprik, omdat zij de geboorte van hun kindje bewust mee willen maken. 

 

Tijdens de keizersnee maakt de gynaecoloog een snee (meestal horizontaal) in de buikwand. Dit wordt ook wel een bikini-snee genoemd. Tijdens de geboorte van de baby voelt de moeder je wel druk op de buik, maar geen pijn. De wond wordt daarna gehecht met oplosbare hechtingen die vanzelf door het lichaam worden opgenomen. 

 

Bekend is dat een keizersnede bij de moeder een litteken achterlaat. Maar er zijn ook andere risico´s, blijkt uit onderzoek van het UMCG [pdf].  Infectie, bloedverlies, trombose, schade aan blaas, darm en bloedvaten bijvoorbeeld. Het risico op verwonding van de baby is echter veel minder bekend. 

 

Verantwoordelijkheid


Dylan van den Boogaard (22) vertelt in een interview met het AD dat zijn zoontje tijdens de keizersnede een snee in zijn wang heeft overgehouden van 4 centimeter. De moeder van het kind was onder narcose en heeft de procedure gelukkig niet meegekregen. Het ziekenhuis weigert na het incident aansprakelijkheid te erkennen. De ouders van het kindje spannen daarom een rechtszaak aan tegen het Catharina ziekenhuis en winnen. 

 

Schadevergoeding

 

De gynaecoloog in de zaak van van den Boogaard geeft tijdens de rechtszaak toe dat het snijden in het gezichtje een gevolg is geweest van haastig handelen. De familie krijgt zeker 3500 euro schadevergoeding van het ziekenhuis, maar daarmee verdwijnt het litteken niet. De betrokken Letselschadeadvocaat stelt dat het jongetje er een flink litteken aan heeft overgehouden, en dit waarschijnlijk voor altijd zichtbaar blijft. Volgens hem is de exacte schade nog niet te voorspellen omdat nog niet duidelijk is hoe het litteken zich tijdens de groei van het jongetje ontwikkelt, meldt ED.nl

 

Onder een ander mes

 

Om hoeveel baby's het precies gaat is niet duidelijk, omdat deze complicatie niet wordt geregistreerd. Dat gaat nu veranderen, meldt rtl nieuws. De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) gaat onderzoek naar de complicatie doen, schrijft het AD. NVOG-voorzitter Jan van Lith zegt hierover: “We gaan nader onderzoeken hoe vaak het voorkomt in Nederland, of en welke verbetermaatregelen mogelijk zijn.”

 

Met een speciaal type mes, dat in de Verenigde Staten al sinds 2012 gebruikt wordt, zou de complicatie kunnen worden voorkomen. De NVOG gaat uitzoeken of dat een van de verbetermaatregelen zou kunnen zijn, aldus rtl nieuws.

`