Zitten is het nieuwe roken: 5 tips om minder lang te zitten

Aangemaakt op in blog / algemeen

Je hebt de uitspraak misschien al eerder gehoord: "Zitten is het nieuwe roken". Hoog tijd om in beweging te komen, want bewegen is gezond! Het is goed voor je nachtrust, voor de ontspanning en je voelt je energieker. Door te bewegen versterk je je botten en spieren. Daarnaast vermindert de kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Te lang achter elkaar zitten daarentegen heeft invloed op je lichamelijke en geestelijke conditie, zo kan het ervoor zorgen dat je sneller blessures oploopt. Met een paar kleine aanpassingen kun je meer in beweging komen. Daarom geven we je vijf tips om minder lang te zitten. 

De mens is gebouwd om te bewegen

Ons lichaam is gebouwd om te bewegen. Dankzij onze spieren, pezen en gewrichten kunnen we ons soepel bewegen en rechtop lopen. En ook je huid is soepel en elastisch, waardoor het zich aan onze bewegingen aan kan passen, onze bloedvaten en zenuwen zijn gebaat bij beweging.

De gevolgen van te lang zitten

Wat gebeurt er dan als je te lang stil zit? Te lang zitten geeft extra druk op uw ruggengraat en rugspieren, vooral bij een verkeerde houding. Als je ingezakt op je stoel zit, geef je je longen minder ruimte waardoor je minder zuurstof binnenkrijgt. Daarnaast is het belastend voor je nek, schouders en rug, je vetverbranding gaat omlaag en de hersenactiviteit daalt. Daarnaast kunt je door een langere tijd in dezelfde houding te blijven zitten je bloedvaten afknellen en weefsels extra belasten. Dit zijn alleen de effecten op korte termijn. Maar ook op lange termijn heeft langdurig zitten een nadelig effect op onze lichaam én geest. Zo zou er meer kans zijn op bepaalde soorten kanker, depressie, diabetes en nier- en leverproblemen.

Tips om minder te zitten

  1. Ga met je rug tegen de leuning zitten, zet je benen in een hoek van 90 graden en zorg dat je bij de grond kunt. Let er op dat je hoofd niet te ver naar beneden of naar voren hangt. Dit belast de nek en schouders en veroorzaakt op den duur spanningshoofdpijn.

  1. Kom elk half uur even achter je bureau vandaan om de benen te strekken. Haal even koffie of loop eens naar een collega om een vraag te stellen in plaats van een mailtje te versturen.

  1. Rek af en toe eens goed uit achter je bureau. Het uitrekken zorgt ervoor dat het lichaam weer actief wordt en dat de bloedstroom op gang komt.

  1. Het regent echt niet altijd, pak daarom de kans op de momenten dat het lekker weer is. Ga een rondje buiten lopen tijdens de lunch, zo kun je met een fris hoofd weer aan het werk en doe je ook nog vitamine D op door het zonnetje.

  2. Onderzoek toont aan dat staand vergaderen niet alleen gezonder is maar ook efficiënter werkt. Ga daarom eens staand vergaderen of loop een rondje buiten tijdens een brainstorm. Beweging houdt de hersenactiviteit hoger waardoor je beter kunt concentreren en creatiever bent.

FysioHolland *

FysioHolland is een organisatie met meer dan vijftig fysiotherapiepraktijken. Bij FysioHolland werken professionals, waarbij de zorg rondom bewegen in vertrouwde handen is. FysioHolland, gezond en actief; in dat kader houden de specialisten van FysioHolland ons hier regelmatig op de hoogte van hun ervaringen in de praktijk en geven ze tips om beter met ons lichaam om te gaan.

`