17 minuten hardlopen verlengt werkelijk je levensduur

Aangemaakt op in zorgnieuws / algemeen

Of je het nu leuk vindt of niet, misschien moet je toch maar eens je hardloopschoenen van zolder halen. Volgens nieuw onderzoek verlengt de sport je leven namelijk aanzienlijk.
 
 

Het betreft een vervolgstudie van de universiteit van Iowa. Uit de eerste studie uit 2014 bleek al dat slechts vijf tot tien minuten hardlopen per dag de kans op onder meer hart- en vaatziekten fors vermindert.
 
 

Uit de vervolgstudie komen soortgelijke resultaten. Professor Duck-chul Lee en zijn team concluderen dat hardlopen de kans op een voortijdige dood met veertig procent vermindert. Dat is los van snelheid of aantal kilometers. De belangrijkste bevinding is dat hardlopen het leven meer verlengt dan de duur van de run. Als alle deelnemers van het onderzoek zouden hardlopen, zouden er in de groep een kwart minder fatale hartaanvallen plaatsvinden.
 
Volgens Iowa State University krijgen mensen die 40 jaar lang elke week 2 uurtjes hardlopen er drie jaar extra levensduur bij. Dat komt neer op dagelijks 17 minuten hardlopen. Dat is volgens de universiteit wel meteen het maximum aantal dat je kunt winnen door structureel hard te lopen. De onderzoekers zeggen dat het ook niet uit maakt hoe ver of hard je loopt.
 
 

Tijd dus om lekker te gaan hardlopen voor een langer leven.

`