5x vraag en antwoord over NIPT

Aangemaakt op in zorgnieuws / algemeen

Zwangere vrouwen kunnen vanaf 1 april 2017 direct vragen om een NIP-test (soms geschreven als NIPT-test). Ze betalen daar dan wel zelf 175 euro aan mee. Maar wat is het voor test en hoe werkt het? Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen over de NIP-test.

Tot voor kort was het niet toegestaan om deze test in ons land te doen. Veel zwangere vrouwen gingen ervoor naar België of Duitsland, waar de test al langer wordt gebruikt. In 2014 is een proefperiode van 2 jaar gestart waarin de 8 Universitair Medische Centra in Nederland de NIP-test mogen uitvoeren. Tegelijkertijd loopt ook een onderzoek naar de test (TRIDENT-studie). Op basis daarvan geven de onderzoekers advies over het verder invoeren van NIPT in Nederland.

 

1. Wat is NIPT?

NIPT is de afkorting van Niet-Invasieve Prenatale Test. Met deze bloedtest kun je straks een aantal genetische afwijkingen op een veilige manier laten testen tijdens de zwangerschap. Nu kan dat met de combinatietest (bloedonderzoek in combinatie met nekplooimeting), die een kansberekening geeft. Wil je zeker weten of jouw baby een genetische afwijking heeft, dan moet je ook een vruchtwaterpunctie of vlokkentest laten doen. De keerzijde is dat er een kleine kans is dat je een miskraam krijgt. De NIP-test is dus veiliger.

 

2. Hoe gaat de NIP-test in z’n werk?

Je laat wat bloed afnemen, waarin DNA zit van je ongeboren baby. Dit wordt in een laboratorium onderzocht. Als er te veel van de chromosomen 13, 18 en 21 in het DNA van je baby zitten, is er een grote kans op afwijkingen. Je kunt de NIP-test laten doen vanaf het moment dat je 10 weken zwanger bent. Na 10 tot 15 dagen krijg je de uitslag.

 

3. Hoe betrouwbaar is NIPT?

Afhankelijk van de aandoening is de uitslag van de NIPT in meer dan 99% van de gevallen betrouwbaar. Veel nauwkeuriger dus dan de combinatietest, waaruit alleen een kansberekening volgt. Bij 1 op de 100 vrouwen werkt de NIP-test niet, omdat er te weinig DNA van de baby in het bloed van de moeder wordt gevonden. Het lukt ook niet als je zwanger bent van een meerling.

 

4. Kan iedere zwangere vrouw zo’n test laten doen?

Vanaf 1 april 2017 is de NIPT-test in Nederland voor alle zwangere vrouwen beschikbaar wordt. Voor die tijd kwamen alleen vrouwen in aanmerking die volgens de combinatietest een verhoogde kans hebben dat hun baby downsyndroom (trisomie 21), trisomie 13 of trisomie 18 heeft. In België en Duitsland is de NIPT allang vrij verkrijgbaar.

 

5. Wat kost een NIP-test?

De NIP-test valt sinds 1 januari 2015 onder het basispakket van de zorgverzekering. Het counselingsgesprek, de combinatietest en het eventuele NIPT of vlokkenonderzoek worden vergoed vanuit dit pakket, maar kan wel gevolgen hebben voor het eigen risico. Als je zwanger bent, maar geen medische indicatie hebt moet je de combinatietest zelf betalen. Dit bedraagt dan ongeveer 165 euro. Aan een NIP-test betaal je ook zelf mee, namelijk 175 euro. Voor meer informatie ga je naar de website van het RIVM.

In de landen om ons heen is de NIPT allang vrij verkrijgbaar.

 

Actueel 30 maart 2017: Ziekenhuizen verwachten run op NIP-test

 

Meer informatie over de test vind je op meerovernipt.nl.

`