Computerprogramma voorspelt hartaanvallen beter dan artsen

Aangemaakt op in zorgnieuws / algemeen

Onderzoekers van de Britse universiteit van Nottingham hebben een computerprogramma ontwikkeld dat hartaanvallen kan voorspellen. Het programma, dat werkt met kunstmatige intelligentie, doet dat beter dan artsen. De software zou wereldwijd jaarlijks vele duizenden levens kunnen redden.

 

Elk jaar komen wereldwijd 20 miljoen mensen om door hart- en vaatziekten, zoals hartaanvallen. Om deze ziektes te voorspellen kijken de meeste artsen naar acht risicofactoren, waaronder leeftijd, cholesterol en bloeddruk. Maar het risico op hart- en vaatziekten is geen simpele optelsom van die factoren. Daarvoor is het menselijk lichaam te complex en blijft het voorspellen van een hartaanval lastig.

 

Lees ook: half uur bewegen is genoeg om hart- en vaatziekten te verminderen

 

Programma leerde zelf

Onderzoekers van Nottingham hebben die risicofactoren verwerkt in een computerprogramma dat zelf kon leren. Vervolgens voerden de onderzoekers de medische dossiers van 378.000 Britse patiënten in van 2005 tot 2015. Het programma gebruikte 295.000 van die patiëntgegevens om patronen te vinden die zouden kunnen wijzen op hart- en vaatziekten. Zo leerde het programma te kijken naar extra factoren, bijvoorbeeld etniciteit, reuma en nierziekten.

 

Toen de software geleerd had die patronen te herkennen, voerden de onderzoekers de overige 83.000 dossiers in en liet het programma zoeken naar patiënten die risico liepen op een hartaanval. Het programma haalde 7,6 procent meer gevallen van hart- en vaatziekten uit de gegevens dan de artsen hadden gedaan. Ook waren er minder valse alarmen. Als de 83.000 dossiers destijds waren bekeken met het computerprogramma, had de computer 355 patiënten meer gevonden wiens leven gered had kunnen worden, schrijven de onderzoekers. 

    Bron: RTL Nieuws

`