Eindelijk lente, maar waarom ben ik nu zo moe? 12 tips tegen voorjaarsmoeheid

Aangemaakt op in zorgnieuws / algemeen

Opstaan met het geluid van fluitende vogels. Wintertruien die eindelijk naar zolder kunnen. Toch kun je in de sluimerende lente zomaar last krijgen van een dip: voorjaarsmoeheid! Sommige mensen voelen zich in het voorjaar lusteloos, somber en vermoeid: dit kunnen tekenen zijn van de zogenaamde voorjaarsmoeheid of lentemoeheid. Vaak is de oorzaak van lentemoeheid dat het lichaam niet fit uit de winter is gekomen.

Met deze 12 tips ben je er zo weer bovenop:

 1. Zorg dat je voldoende daglicht krijgt. Ga minstens 15 minuten per dag naar buiten.
 2. Gezonde voeding. Het lijkt een inkoppertje, maar voor velen is dit het moeilijkste aspect. En dat terwijl groenten en fruit juist het vitamine- en mineralentekort kunnen opvangen waar je zo moe van wordt. Veel kleur- en kruidenmelanges worden aangeraden.
 3. Beweeg. Nog een open deur… Een half uur beweging per dag wordt aangeraden. Dit kan een wandeling zijn, maar tuinieren is ook een idee. Dan zie je meteen dat alles weer opbloeit!
 4. Wees matig met alcohol. Het hoort er een beetje bij; een glas wijn op het terras zodra de eerste zonnestralen doorkomen. Maar alcohol maakt je loom. Kies liever voor een glas water of frisdrank.
 5. Trek eropuit. Uitwaaien op het strand is ook zeer geschikt om je geest leeg te maken. Alleen of met je partner of goede vrienden. Vind je het toch echt te koud? Een dagje shoppen of een museum bezoeken kan ook zeer ontspannend werken. Kies in ieder geval iets dat je leuk vindt.
 6. Een nieuw seizoen, een schone lei. Bedenk wat je echt wilt en leef hiernaar. Ontevreden over je baan? Kijk op je gemak naar iets anders uit. Toe aan wat meer gezelligheid in je huis? Ook met goedkope accessoires als kussentjes en bloemen kun je een nieuw nest creëren. En je huis opruimen, kan zeer effectief zijn om je zorgen te vergeten. Uit het huis, uit het hoofd.
 7. Altijd moeite om je verstand op nul te zetten? Mediteren of yoga kan uitkomst bieden. Er zijn tegenwoordig zat boeken en dvd's om hierover te leren; je hoeft er niet eens de deur voor uit! Ideaal voor het slapengaan als je 's nachts vaak piekert of juist om ontspannen aan de dag te beginnen.
 8. Wie een ijzertekort heeft, doet er goed aan regelmatig rood vlees te eten. Bij vrouwen komt een tijdelijk tekort soms voor tijdens de menstruatie.
 9. Zorg voor een regelmatig dag- en nachtritme.
 10. Neem tijd voor jezelf. Als je een slopende dag gehad hebt en naar ontspanning snakt, leg dat dan op een vriendelijke manier uit aan je partner/kinderen.
 11. forceer je lichaam niet: geniet van het mooie lenteweer maar rust op tijd uit
 12. drink meer water dan in de winter: je verbruikt meer energie in de lente dus moet je het verloren vocht ook weer aanvullen

 

Maar de belangrijkste wegwerktactiek is: geniet! Geniet van de flora en fauna die tot leven komen, geniet van de eerste zonnestralen en laat het over je heenkomen.

`