Oefening baart kunst!

Aangemaakt op in zorgnieuws / algemeen

Training van u spieren houdt u lenig. In de zomer gaat u waarschijnlijk vaker naar buiten voor een wandeling of fietstochtje maar hoe houdt u uw spieren in conditie gedurende de donkere wintermaanden. Lees hier welke handige hulpmiddelen u kunt gebruiken om uzelf in conditie te houden.



 

Bewegen

De totale zorgkosten in Nederland stijgen, onder andere door leefstijl gerelateerde aandoeningen. Daarom is het nodig om een gezonde leefstijl te stimuleren. Voldoende bewegen maakt daar deel van uit.

Bewegen is een van de beste dingen die mensen kunnen doen om hun gezondheid te verbeteren en te behouden. Daarbij geldt: hoe vaker, langer en intensiever de beweging, hoe beter. Minstens zo belangrijk is het om niet te lang achter elkaar stil te zitten. Dat geldt ook voor mensen die regelmatig sporten. Zowel te weinig bewegen als langdurig stilzitten heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid.

 

Fysiek en mentaal gezond blijven


Voldoende bewegen is belangrijk voor mensen om zich goed te ontwikkelen en om zowel lichamelijk als geestelijk gezond te blijven. Het staat met redelijke zekerheid vast dat ten minste 150 minuten matig tot zwaar intensief bewegen per week samenhangt met een betere gezondheid. Voor mensen die niet of nauwelijks fysiek actief zijn, geldt dat elke stijging van lichamelijke activiteit al leidt tot gezondheidswinst. Dat bewegen goed is voor lichaam en geest is algemeen bekend. Bewegen verbetert het humeur en geeft energie. Voldoende beweging is belangrijk om de verschillende functies van het lichaam op peil te houden, zoals de bloedcirculatie, de ademhaling en het bewegingsapparaat in de vorm van spieren, gewrichten en botten. Daarnaast heeft beweging effect op de stofwisseling en het lichaamsgewicht. Ook versterkt beweging de weerstand en helpt bewegen om stress kwijt te raken.

Op de lange termijn verkleint beweging de kans op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Verder verbetert voldoende beweging de balans, wat het risico op vallen verkleint. Voldoende bewegen heeft bovendien een positieve invloed op het verloop van een aantal chronische aandoeningen, zoals coronaire hartziekten, diabetes mellitus type 2, een beroerte (CVA) en depressie. Matig intensieve lichamelijke activiteit, zoals fietsen of stevig wandelen, heeft al een gunstig effect op de gezondheid, mits deze regelmatig wordt verricht. Intensieve lichamelijke activiteit, zoals hardlopen, voetballen en tennis, bevordert bovendien de conditie van hart en longen.

 

Vroeger ging dat nog makkelijk.


Wat vroeger normaal en gemakkelijk ging wordt naarmate uw ouder wordt minder vanzelfsprekend. Uw spieren worden strammer en uw mobiliteit en uithoudingsvermogen neemt met de jaren af. Het is daarom zaak om uw dagelijkse bewegingsoefeningen aan te passen.

Zeker in de herfst en wintermaanden komen we minder buiten en dient u thuis of in groepsverband uw dagelijkse aan uw beweging te werken.

En wat voor een jonge sporter een matig intensieve oefening is kan voor een oudere een zeer intensieve activiteit zijn. Het is daarom zaak uw dagelijkse beweging met beleid aan te pakken. Zeker wanneer u een tijd niet veel heeft bewogen, bijvoorbeeld door een ziekte, dient u het ritme langzaam op te bouwen en zeker niet te forceren. Bij twijfel kut u altijd uw huisarts of wijkverpleegkundige raadplegen en om advies vragen.


Oefeningen voor als de mobiliteit afneemt.

Er zijn tegenwoordig tal van hulpmiddelen verkrijgbaar die u kunnen helpen met het doen van bewegingsoefeingen. Hierdoor blijven uw spieren langer gezond en dat heeft zoals u hiervoorheeft kunnen lezen allerlei bekende en ook minder bekende fysieke en mentale voordelen. In onze winkel vindt u het een en ander aan eenvoudige en geavanceerde hulpmiddelen die hierna kort worden beschreven.

 

Wanneer u vragen heeft kunt u ons altijd even bellen. Onze helpdeskmedewerkers adviseren u graag en helpen u met het vinden van het meest geschikte hulpmiddel.

 

Producten uit onze winkel.

In ons assortiment kunt u een flink aantal producten vinden die u helpen om in beweging en fit te blijven. Hieronder worden ze per lichaamsdeel kort beschreven.

 

Voeten en benen

Pedal execiser, een handige kleine fietstrainer die u voor uw stoel zet. Hiermee maakt u met uw benen ronddraaiende bewegingen. De kracht daarvoor nodig is instelbaar. 

Pedal execiser digitaal, een trainer volgens het zelfde principe maar met als extra een display waarop u het aantal omwentelingen, de gebruikte calorieen en de oefentijd kunt aflezen.

Electrische mobiliteitstrainer, een trainer met hulpmotor. Deze wordt gebruikt als u onvoldoende kracht hebt om de pedalen zelf rond te krijgen. De snelheid is regelbaar.

 

Armen

Pedal execiser, hetzelfde apparaat als voor uw benen, u zet hem voor armtraining voor u op de tafel.

Deurtrainer, een eenvoudige katrol welke u aan de deur hangt. Door met elke hand het touw vast te houden gaat als u links naar beneden trekt rechts omhoog en vice versa.

Elastiekband, verschillende sterkten. Hiermee train u uw armspieren. De banden zijn in allerlei sterkten verkrijgbaar en een boekje met oefeningen is bijgesloten.

Gewichten, spreekt voor zich. Ze zijn er in allerlei zwaarten.

 

Handen en vingers

Digi-extent, hiermee traint u uw vingers. De elastieken zijn er in verschillende sterkten.

eggceziser, voor oefening van de hand. de sterkte bepaalt hoe hard u moet knijpen.

Oefenveer, Idem.

 

Onderrug

Zit-oefenbal, hiermee traint u uw rugspieren. De bijgesloten oefenkaart geeft daarnaast informatie over het oefenen van uw been- , bil, nek, en buikspieren.

 

Nek en schouders

Deurtrainer en oefenbal. Deze hulpmiddelen zijn hierboven beschreven en de productinformatie vindt u hieronder.

 

Bron NISB (www.nisb.nl) en productinformatie van leveranciers van Comfortland BV

`