Virtual reality-bril haalt angst voor operatie weg

Aangemaakt op in zorgnieuws / algemeen

onder angst en beven de operatiekamer in. Het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis wil dit voor elkaar boksen door de 6000 kinderen die er jaarlijks worden geopereerd, nog voor de medische ingreep een virtual reality-bril op de neus te zetten.

In een denkbeeldige wereld maken de kinderen stap voor stap de voorbereidingen mee van de operatie. Terwijl ze letterlijk 360 graden rond kijken in de wacht-, operatie-en uitslaapkamer leggen een virtuele verpleegkundige en een virtuele anesthesioloog uit wat er gaat gebeuren: van het plakken van de elektroden op borst tot het inbrengen van het infuus.

De verwachting is dat kinderen met deze hedendaagse vervanging van de oude, vertrouwde voorlichtingsfolder meer ontspannen naar een operatie toeleven. Zeven op de tien kinderen die een operatie ondergaan, ervaren nu nog angst voor een medische ingreep.

 

Huilen 

Volgens het kinderziekenhuis herstellen angstige kinderen minder snel van de operatie dan niet-angstige kinderen. Daarnaast zijn ze vaker onrustig, huilen ze meer en werken ze minder goed mee dan kinderen die minder bang zijn. Meer angst leidt ook tot meer pijn na de operatie, waardoor er mogelijk meer pijnstillers nodig zijn.

De proef waarbij de kinderpsychiaters, -psychologen en –anesthesiologen van het Sophia Kinderziekenhuis samenwerken, gaat volgende week woensdag van start. Nieuw is de aanpak niet. Sinds vorig jaar zomer bereidt het Eindhovense Máxima Medisch Centrum als eerste ziekenhuis in Nederland patiënten met 360 graden video’s voor op hun behandeling. Cliniclowns vertellen kinderen tijdens de rondleiding over de jeugdafdeling wat hen te wachten staat. Onder meer kunnen ze zien en voelen hoe in de gipskamer gips wordt afgezaagd.

 

Knieprothese

In de medische wereld gaat de toepassing van een denkbeeldige werkelijkheid verder dan het geven van voorlichting alleen. Op internet zijn virtual reality opnames te bekijken van een knieprothese operatie die in het Franciscus Gasthuis & Vlietland werd uitgevoerd.

Een goed jaar geleden keek de hele wereld in een virtual reality mee hoe chirurg Shafi Ahmed van het Royal London Hospital kankercellen verwijderde uit de darm van een patiënt. In de operatiekamer stonden twee camera’s opgesteld die de ingreep 360 graden in het rond vastlegde, waardoor de kijker door de ogen van de chirurg meekeek.

 

Bron: AD

`