Wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met roken?

Aangemaakt op in zorgnieuws / algemeen

Ik heb écht het gevoel dat steeds minder mensen in mijn omgeving roken. Behalve als ik met mijn kont sta te schudden dan. Zelfs als het buiten vriest en zelfs als het rookhok helemaal blanco staat, zijn er genoeg vrienden die een sigaret gaan opsteken. “Ja, alleen op feestjes hoor” of “Alleen in het weekend”. Maar uit onderzoek van de American Heart Association blijkt dat je ook flinke gezondheidsrisico’s loopt als je alleen rookt in het weekend, op feestjes en/of vakantie.

 

Vrouwen die één sigaret per dag roken, maken al drie keer zo veel kans op een hersenbloeding, bijvoorbeeld. Bij mannen is die kans ‘maar’ twee keer zo groot. Maar er is ook goed nieuws: als je stopt is dit risico omkeerbaar. Dat is moeilijk, I know. 75 procent van de rokers die probeert te stoppen, heeft een relapse. Maar misschien helpt het om te weten dat niet-rokers gemiddeld veertien jaar langer leven dan rokers en wat er precies met je lichaam gebeurt als je stopt.

 

20 minuten na de sigaret

Als je inademt, komen rook en nicotine in je bloedbaan terecht. Je bloeddruk en hartslag worden hierdoor hoger. Maar al na twintig minuten worden die twee weer normaal.

8 uur gestopt met roken

Koolmonoxide is één van de 4.000 chemicaliën die je lichaam binnenkrijgt als je rookt. Na acht uur verlaat die koolmonoxide je lichaam. Je bloed kan dan weer makkelijker zuurstof vervoeren.

24 uur gestopt

Je longen beginnen met een grote schoonmaak: teer, slijm en stof worden verwijderd. Na een dag zonder sigaret neemt zelfs de kans op een hartaanval al af.

48 uur gestopt

Na twee dagen is er geen nicotine, je weet wel, die stof waardoor je zo verslaafd bent, meer in je lichaam. Bovendien is je smaak en reukvermogen op dit punt al enorm verbeterd.

De ontwenningsverschijnselen zullen het ergst zijn na twee à drie dagen. Je zal misschien last krijgen van misselijkheid, hoofdpijn, veel zweten en snel geïrriteerd zijn.

Twee tot twaalf weken later

Roken heeft invloed op je bloedcirculatie, waardoor sporten en bewegen moeilijker wordt. Na een paar weken kan je makkelijker ademhalen en dus ook lekkerder sporten. Voor de meeste rokers nemen de afkickverschijnselen ook af na twee weken. Je huid gaat er beter uitzien, de doorbloeding neemt toe en de grauwe kleur neemt af en je gaat lekkerder ruiken. Ook zijn de effecten voor je tanden en tandvlees merkbaar.

Drie tot negen maanden later

De piepkleine haartjes in je longen zijn ‘gerepareerd’. Dat is belangrijk, omdat ze vechten om infecties buiten te houden. Ze duwen het slijm uit de longen. Je zal nu hoogstwaarschijnlijk minder hoesten en niet meer kortademig zijn. Je krijgt sowieso meer energie.

Een jaar later

Als je een jaar niet meer hebt gerookt, is het risico dat je loopt op hart- en vaatziekten nog maar half zo groot als bij een roker.

Vijf jaar later

Het risico op een beroerte is nu even groot als bij iemand die nog nooit gerookt heeft.

Tien jaar later

De kans op longkanker is bijna gehalveerd ten opzichte van iemand die nog wel rookt.

De meeste rokers proberen al drie keer eerder te stoppen met roken, voordat ze het ook daadwerkelijk lukt. Geef dus niet op!

`