Dementie valt niet te vermijden met een gezonde leefstijl

Aangemaakt op in zorgnieuws / algemeen

AMC-onderzoek fnuikt hoop preventie dementie

Dementie valt niet te vermijden met een gezonde leefstijl. Dat schrijft de Volkskrant vandaag. De resultaten van grootschalig Nederlands onderzoek kunnen dat optimistische scenario niet bevestigen. Ouderen die extra goed zorgen voor hun hart en bloedvaten worden later net zo vaak dement. Dat concluderen wetenschappers van het Amsterdamse AMC woensdag in vakblad The Lancet.

 

Lees hier de ervaringen van Simone en haar demente echtgenoot

Internationale wetenschappers constateerden de afgelopen jaren steeds opnieuw dat het aantal gevallen van dementie minder snel stijgt dan voorspeld en schreven dat toe aan beschermende maatregelen tegen hart- en vaatziekten. Doordat ouderen vaker medicijnen slikken tegen een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolpeil, zo was het idee, houden zij de aanvoerroutes naar hun hoofd schoner en dat scheelt in het verval.

 

Onderzoek

Het bewijs voor de stelling moest komen uit gerandomiseerd onderzoek, waarbij ouderen in twee groepen worden verdeeld en lang worden gevolgd. Het AMC besloot tien jaar geleden om zo'n studie op te zetten. Ruim 3.500 ouderen, verdeeld over 116 huisartsenpraktijken, deden mee. Na loting kreeg de helft een praktijkondersteuner toegewezen, die iedere vier maanden een vaatspreekuur hield. De ouderen werden daar uitgebreid gecontroleerd. Hun bloeddruk en cholesterol werden in de gaten gehouden, ze kregen dieettips, werden gestimuleerd om te bewegen, en konden begeleiding krijgen bij het stoppen met roken. De andere helft van de deelnemers kreeg de standaard zorg van de huisarts.

Tegenvaller

Na ruim zes jaar was in de groep met de extra vaatzorg 6,5 procent van de ouderen dement geworden, tegenover 7 procent in de groep zonder begeleiding. Dat verschil was niet significant, en kan dus op toeval berusten. Een tegenvallend resultaat, erkent onderzoeksleider Pim van Gool, hoogleraar neurologie in het AMC in de Volkskrant. 'Dit was niet waarop we hadden gehoopt.'

 

De tegenvaller valt te verklaren, zegt hij. De ouderen bleken bij nader inzien relatief gezond waardoor er weinig winst te behalen viel. Bovendien is de standaardzorg in de westerse wereld van zulk hoog niveau, aldus Van Gool, dat extra aandacht voor hart en bloedvaten blijkbaar niet veel oplevert. Zo daalde ook bij de deelnemers die geen vaatspreekuur bezochten de bloeddruk, simpelweg doordat de huisarts hen in de gaten hield. Mogelijk is een vaatspreekuur wel efficiënt in landen waar de zorg minder goed is, zegt hij.

Bloedvaten

'Jammer dat de resultaten negatief zijn', reageert hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp, die niet bij de studie betrokken was. Toch is er geen reden om het mogelijke verband tussen gezonde bloedvaten en dementie nu terzijde te schuiven, vindt hij. Het onderzoek werd gedaan onder 70-plussers en dan kan ingrijpen weleens te laat zijn, vermoedt hij. 'Het is effectiever om mensen met een hoog risico al op middelbare leeftijd op te sporen en dan maatregelen te nemen.'

 

Bron: Zorgvisie

`