10 dingen die iedere vrouw moet weten over hart- en vaatziekten

Aangemaakt op in blog / algemeen

Hart- en vaatziekten blijven bij vrouwen vaak onopgemerkt, terwijl het doodsoorzaak nummer één is. Dit zijn 10 harde feiten die je moet weten.

Lang niet alle artsen weten hoe hart- en vaatziekten bij vrouwen het beste behandeld moeten worden, omdat de meeste diagnose- en behandelmethodes getest zijn op mannen. En dat terwijl hart- en vaten van mannen en vrouwen enorm verschillen.

 

Wist je bijvoorbeeld dat:

 

1. Een vrouwenhart kleiner en lichter is dan een mannenhart?

2. Je hart ongeveer zo groot is als je eigen vuist?

3. Vrouwen op latere leeftijd hart- en vaatziekten krijgen dan mannen?

4. Bij vrouwen de kans op hart- en vaatziekten na de overgang toeneemt?

5. Veel vrouwen na de overgang een hoge bloeddruk of een hoog cholesterolgehalte  krijgen? Vrouwen die op jonge leeftijd (onder de veertig jaar) in de overgang raken, krijgen eerder last van slagaderverkalking.

6. Vrouwen vaak minder duidelijke signalen hebben dan mannen? Daarnaast zijn klachten zoals vermoeidheid, hartkloppingen en overmatig zweten ook normale verschijnselen tijdens de overgang. Hierdoor wordt bij deze groep vrouwen de diagnose vaker gemist. Zowel de huisarts als de vrouwen zelf denken in eerste instantie niet aan hartklachten.

7. De meeste hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of beroerte, ontstaan door slagaderverkalking? Dat is het dichtslibben van de slagaders.

8. Een verhoogde bloeddruk tijdens de zwangerschap en zwangerschapsdiabetes meer risico lopen op hart- en vaatziekten op latere leeftijd?

9. Per jaar 20.000 vrouwen overlijden aan een hart- of vaatziekte en er per dag 56 vrouwen overlijden aan een hart- of vaatziekte ten opzichte van 49 mannen?

10. De kans op het ontstaan van een hart- of vaatziekte na de overgang toeneemt?

Meer onderzoek is nodig
De Hartstichting wil hart- en vaatziekten bij vrouwen voorkomen, eerder herkennen en beter behandelen. En daarvoor is er meer onderzoek nodig naar hart en vaten van de vrouw. De resultaten moeten bijvoorbeeld leiden tot meer inzicht in de symptomen bij vrouwen en nieuwe tests voor snellere diagnose.

Wil je meer weten over hart- en vaatziekten of een donatie doen? Kijk op www.hartstichting.nl.

Dagelijkse  Gezondheidstip

Dagelijkse tips voor een gezond lichaam en een gezonde geest. Zorg goed voor jezelf!

`