3 keer borsten, voor wie er wat mee wil

Aangemaakt op in blog / algemeen
Bikini’s in jouw maat? Vaak erg ouwelijk en truttig.

Kleine, grote, slappe, stevige, voorzien van grote of juist kleine tepels, borsten heb je in alle soorten in maten. In Nederland gaan zo’n 3000 vrouwen jaarlijks vrijwillig onder het mes om hun borsten te laten vergroten. Maar ook borstcorrecties, -verkleiningen en natuurlijk (medische) reconstructies zijn vaak aan de orde.

 

Nu is jouw mening over je borsten natuurlijk puur persoonlijk. Wat te groot, te klein of “niet mooi” is, bepaal jij en niemand anders. Maar ben je niet (helemaal) tevreden over wat de natuur je heeft gegeven, dan zijn er verschillende manieren om daar in te corrigeren.

 

We zetten een drietal ingrepen op een rijtje.

De borstvergroting (implantaat)

Hierbij wordt een implantaat in de borsten geplaatst. Dat kan op twee manieren: door een snee te maken aan de onderkant van de borst, in de huidplooi, waarna het implantaat wordt geplaatst. Of er kan een snee worden gemaakt in de oksel of naast de tepel om daardoor het implantaat te plaatsen.

 

Ook de plaatsing zelf kan op twee plekken: tussen de borstspier en de borstklier of direct onder de ribben. De laatste methode is vooral aan te raden omdat hierbij de randen van de prothese niet zichtbaar zijn en je ze ook niet kunt voelen. Het geeft dus een natuurlijker resultaat.

 

De ingreep zelf duurt 1 tot 2 uur en vindt plaats onder algehele narcose en je mag meestal dezelfde dag nog naar huis. Het herstel duurt ongeveer een week of 6, maar daarvoor mag je langzaam wel steeds meer gaan doen.

 

Kosten: € 2000 tot € 5000

 

De borstverkleining

Het lijkt soms wel alsof iedereen alleen grotere borsten wil. Maar dat is zeker niet het geval. Want wie al grote borsten heeft, weet dat dat zo z’n eigen uitdagingen met zich meebrengt. Naar de H&M om even snel een leuk BH’tje te kopen voor een zeer zachte prijs, kun je vergeten. Bikini’s in jouw maat? Vaak erg ouwelijk en truttig. En vergeet niet dat je al dat gewicht ook mee moet slepen en daar is je rug niet altijd even blij mee.

 

Soms is het dus het overwegen waard om je borsten een maatje kleiner te laten maken.

 

Bij een borstverkleining duurt de operatie tot 3 uur en vindt het ook plaats onder volledige narcose. Er wordt tijdens de operatie onder de borstplooi een snee gemaakt én vanaf de tepel naar beneden nog eentje. Daardoor wordt het overtollige vet en weefsel verwijderd. Daarnaast wordt ook het teveel aan huid dat nu ontstaat verwijderd en in veel gevallen wordt ook de tepel omhoog geplaatst zodat deze ook bij de nieuwe maat, op de juiste plek zitten.

 

Het is inmiddels overigens ook mogelijk om met liposuctie je borsten worden verkleind. Maar dit kan alleen als je borsten uit voldoende vet bestaan én je huid nog voldoende elastisch is om na de operatie weer te herstellen. Er wordt immers alleen vet verwijderd en je huid moet met minder volume toch weer mooi aansluiten.

 

Kosten: € 1500 tot € 5000

 

De borstlift

Zwaartekracht is in de meeste gevallen fijn, het houdt je met beide benen op de grond. Jammer genoeg gaan ook andere lichaamsdelen zich meer op de grond richten. Als je vindt dat je borsten zich te veel aantrekken van de zwaartekracht, kun je overwegen om ze te laten liften.

 

Bij een borstlift wordt vaak aangeraden om ook direct een implantaat te plaatsen. Dat hangt een beetje af van de stevigheid van je borsten. Soms hangen ze dan wel, maar zijn ze verder nog volumineus, in dat geval is een implantaat minder nodig.

 

De klassieke borstlift levert redelijk wat littekenweefsel op. Zowel rond de tepel, als van de tepel naar de borstplooi én in de borstplooi. Je krijgt dus een ankervormig litteken. De operatie duurt tot 2 uur en wordt onder volledige narcose uitgevoerd.

 

Inmiddels zijn er verschillende technieken ontwikkeld die kunnen zorgen voor minder littekens, maar je zal met je arts moeten overleggen of jij daarvoor in aanmerking komt.

 

Naast de klassieke borstlift, is er ook de inwendige BH (de Breform). De Breform is een ovaal kunststof matje dat wordt geplaatst in de vetlaag van je borsten. Het matje kan na plaatsing ingroeien in je lijf en werkt dan net zoals een beugel BH. Deze ingreep is relatief nieuw en wordt nog niet in alle klinieken aangeboden. Het voordeel is wel dat het resultaat blijvend is en dat het niet hoeft te worden vervangen.

 

Bij beide typen borstlift is de hersteltijd ongeveer 8 tot 12 weken in totaal. Al zal je eerder dan dat alweer heel veel kunnen doen.

 

Kosten: € 2500 tot € 6000

Een paar vragen die je jezelf moet stellen

Een borstoperatie is niet niks. Voor welke vorm je ook kiest, er zijn altijd risico’s aan verbonden. En naast die risico’s ook gewoon hoe kosten, die in de meeste gevallen niet door je verzekeraar worden vergoed.

 

Je moet bij jezelf nagaan of je die risico’s en kosten wilt dragen en of je echt zo ontevreden bent dat dat het ook waard is. Maar dat zijn overwegingen die alleen jij kunt maken en waar een ander ook niet zoveel over te zeggen heeft. Een paar vragen waarbij je de input van anderen of extra informatie wel kunt gebruiken zijn er ook:

 

  1. Welk merk  implantaat wordt er gebruikt?
    Verschillende klinieken en artsen, gebruiken verschillende merken. Achterhaal welk merk het bij jou om gaat en doe wat research. Oftewel, Google naar de ervaringen van anderen.
  2. Welke chirurg/kliniek gaat voor je aan de slag?
    Wanneer je een nieuwe koelkast koopt, kijk je toch naar de ervaringen van anderen. Wanneer je met je lijf aan de slag gaat, is dat net zo belangrijk. Ook hier kan Google je vaak helpen: zoek naar ervaringen van anderen met de kliniek waar je naartoe wilt en de chirurg in kwestie. Bedenk wel dat ervaringen subjectief zijn en laat je niet door één slechte ervaring meteen afschrikken. Neem er de tijd voor, het gaat immers om je lijf.
  3. Heb ik tijd voor het herstel na de operatie?
    na de operatie heeft je lijf rust nodig. Je mag niet zwaar tillen, je mag niet roken, je moet een tijdje stoppen met sporten en je moet de tijd nemen om je lijf de kans te geven zich te herstellen. Even je borsten laten doen en dan een week later weer vol aan de bak, is niet aan te raden. Zorg er dus ook voor dat je zeker weet dat je ook na de operatie zelf tijd hebt voor je herstel.

 

Kortom: laat je goed informeren, verdiep je in de ingreep, kliniek, chirurg en de ervaringen van anderen en zorg dat je precies weet wat er op je afkomt.

 

Bij ons kun je in elk geval klinieken vinden die de ingrepen aanbieden, maar ook de faciliteiten van deze klinieken vergelijken met elkaar. Dat doe je hier.

 

Nu zijn we natuurlijk benieuwd naar jouw ervaringen. Overweeg je een borstoperatie? Of heb je misschien al een operatie laten doen en ben je heel blij of juist niet. Wij zijn erg benieuwd. 

`