Ben jij een kreeft?

Aangemaakt op in blog / algemeen

Ben jij een kreeft? En dan bedoel ik niet je sterrenbeeld of wanneer je te lang in de zon hebt gezeten.

Ik zag laatst een kort filmpje van een wijze oude man die vertelde over stress, ongemak en groei en hoe de hedendaagse gezondheidszorg die onze pijntjes meteen wegneemt het de mens veel te gemakkelijk maakt. Hij vergeleek fases van stress en tegenslag bij de mens met de groei van een kreeft.

Een kreeft zit in z’n schelp. Een schelp die niet meegroeit. Naarmate de kreeft zelf groeit, komt zijn schelp krapper te zitten. Dat voelt niet fijn… Dat gaat pijn doen….Daar moet iets aan gedaan worden! Zouden wij inzo’n situatie terecht komen, dan gaan we naar een arts en die zal ons helpen met pijn-verzachtende middelen. Het bestaan wordt weer verdraagzaam gemaakt. De pijn is minder of zelfs weg, en we gaan weer onveranderd door met het leven.

De kreeft heeft echter, voor zover wij weten, geen mogelijkheid om naar de dokter te gaan. Hij zal het zelf moeten oplossen. Eerst verdraagt hij nog de pijn, maar naarmate het erger wordt zal hij er zelf een oplossing voor moeten vinden. Je wilt toch door met je leven in het leven! De kreeft trekt zich terug onder een steen. Niet om er nooit meer onderuit te komen, maar juist om zich te ontdoen van de last van de te kleine schelp. Weg ermee! De steen geeft hem bescherming gedurende de tijd dat de kreeft een nieuwe schelp voor zichzelf maakt. Eentje die weer lekker past en waar hij weer fijn in kan bewegen en groeien.

Dat zet je toch aan het denken…waar zouden we als mensheid zijn als we niet zo makkelijk naar de dokter kunnen lopen. Als we zelf een oplossing moeten bedenken voor het ongemak of tegenslag in ons leven. Zouden wedan ook harder groeien? Stellen we ons dan ook vaker kwetsbaar op zodat we daarna weer aangesterkt het leven aangaan? Ben als een kreeft. Zie stress en ongemak als een kans om te groeien. Wie weet waartoe we dan in staat zijn!

Bekijk hier het filmpje

Mirjam van Genugten

Mirjam is redacteur bij KiesvoorjeZorg en schrijft regelmatig over onderwerpen in de zorg of de maatschappij in het algemeen.

`