Betrouwbare bronnen over het coronavirus op een rij

Aangemaakt op in blog / algemeen

Over het coronavirus wordt veel gespeculeerd. De feiten rond het onderwerp worden door de menigte verzonnen en verdraaid. Maar waar vind je informatie over het virus die wèl betrouwbaar is?

Rijksoverheid 

 

De sites onder toezicht van de Rijksoverheid zijn het meest betrouwbaar. Denk hierbij aan het RIVM. Dit is het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, en is specifiek gericht op de bevordering van de volksgezondheid en een gezond en veilig leefmilieu. Op deze website wordt zo goed als alles omtrent het virus besproken. Het laatste nieuws, algemene informatie, maar ook veel gestelde vragen worden op deze platforms beantwoord.

 

Nederlandwereldwijd wordt beheerd door het ministerie van Buitenlandse zaken. Het ministerie zegt het al, deze site gaat vooral over buitenlandse zaken; wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor het reizen naar het buitenland?

 

Crisis is een website die wordt beheerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid. Hier wordt vooral gekeken naar de noodsituaties, calamiteiten en rampen die gaande zijn rond het virus. 

 

Op Belastingdienst worden de belastingmaatregelen genoemd als gevolg van het virus. Op deze site van de Rijksoverheid wordt verwezen naar KvK. Deze site valt niet onder een van de ministeries van de Rijksoverheid, maar omdat de Rijksoverheid er zelf naar verwijst kan je ervanuit gaan dat deze site ook betrouwbaar is. 

 

Kvk is een site die speciaal bedoeld is voor ondernemers. Naast de algemene informatie die te vinden is op de site over ondernemerschap, is er nu ook het coronaloket geopend. Hier worden de veelgestelde ondernemers vragen beantwoord over corona en er worden tips voor tijdens deze corona crisis gegeven aan ondernemers. 

 

Ook het RVO heeft de sneltoets ‘coronavirus’ toegevoegd op de website. Het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) is een uitvoerende dienst van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ook is het RVO in dienst van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.Het doel van het RVO is Nederland economisch sterker en duurzamer maken. Op de site wordt informatie gegeven over de gevolgen van het virus op de diensten en werkzaamheden van het RVO.

 

Door de coronacrisis zijn er veel mensen die nu tijdelijk niet meer naar hun werk kunnen. Veel bedrijven vragen werktijdverkorting aan. Werktijdverkorting is een bestaande regeling waar bedrijven een beroep op kunnen doen die door een calamiteit tijdelijk een verlies van werkuren hebben. Maar hoe werkt dit dan? En wat zijn de verdere gevolgen op je vaste baan? Op Nieuwsszw wordt dit onderwerp uitgebreid besproken, in dienst van het Ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

 

Fabel of niet?

 

Natuurlijk zijn er naast de websites van de Rijksoverheid meer sites die de waarheid over het virus verschaffen. Van de bovenstaande websites weet je voor honderd procent zeker dat de informatie klopt en bij andere sites weet je dat niet. Om een site die niet onder toezicht van éen van de Ministeries is te checken, moet je altijd kijken naar de beheerder van de website. Is dit een bekende wetenschapper, of buurman Henk die maar iets loopt te verzinnen?

 

Een andere tip is de informatie die je hebt gelezen te Googelen om te kijken of dezelfde informatie op andere sites ook is verschenen. Hoe meer sites dezelfde informatie delen, hoe groter de kans dat het waar is.

 

Wat is de waarheid?

 

Als advies zou ik je willen meegeven vooral de websites van de Rijksoverheid in de gaten te houden. Deze informatie klopt. De speculaties rondom het coronavirus die niet te checken zijn bij de Rijksoverheid zou ik vooral met een korreltje zout nemen.

 

`