Bezuinigen en toch de zorg op niveau houden? Het kan!

Aangemaakt op in blog / algemeen
Gezien de vergrijzing in Nederland en de daardoor steeds toenemende zorgbehoefte, is het niet logisch om te bezuinigen op de ‘handjes aan de bedden’,
Dilemma

Ben je bestuurder bij een zorginstelling en word je geconfronteerd met krappere budgetten als gevolg van gewijzigd overheidsbeleid?Dan zul je waarschijnlijk je personeelsbestand moeten inkrimpen. Maar uiteraard wil je wel de kwaliteit van de zorg op niveau houden, een dilemma dus.

Wij zien vaak dat er als eerste wordt gesneden in de personeelsformatie op uitvoerend niveau en veelal helemaal niet op management/stafniveau. Wat ons betreft is dat niet slim, want het doel is om ook na de reorganisatie een fitte en kwaliteitsvolle organisatie over te houden, maar hoe doe je dat?

Neem je verantwoordelijkheid als bestuurder

Als bestuurder is het jouw verantwoordelijkheid om een juiste balans te vinden tussen:

·     -een sluitende financiële begroting

·     - een logische verhouding tussen uitvoerende werknemers enerzijds en management/staf  anderzijds

- een gemotiveerd en gekwalificeerd personeelsbestand

Gezien de vergrijzing in Nederland en de daardoor steeds toenemende zorgbehoefte, is het niet logisch om te bezuinigen op de ‘handjes aan de bedden’, terwijl dat zoals gezegd wel vaak als eerste gebeurt. Jouw belangrijkste doel als bestuurder is immers de kwaliteit van de zorg op peil houden.

Veel logischer is het dus om te kijken op welke wijze je de organisatie anders kunt inkleden, zodat dezelfde kwaliteit van zorg kan worden verleend met minder (loon)kosten.

Waar zit de oplossing?

De oplossing zit vooral in het kritisch kijken naar je management/staf, in feite naar alle ‘ondersteunende diensten’. Als eerste zou je per medewerker goed in kaart moeten brengen wie concreet welke taken verricht. Heel vaak blijkt uit zo’n onderzoek dat er:

·      - overlap in werkzaamheden zit

·      - taken worden verricht die niet zinvol zijn voor de organisatie

·      - data worden bijgehouden waar niets mee wordt gedaan

·      - verborgen werkeloosheid zit omdat mensen vaak zelf niet aangeven dat hun taken zijn afgenomen

·      - inefficiëntie in de werksystematiek zit

Zeker bij grote organisaties komt dit veelvuldig voor, vooral omdat bij die omvang niemand meer exact in beeld heeft welke taken er door welke werknemer organisatiebreed worden verricht en hoe zich dat verhoudt tot de ‘ideale organisatie’ uit de benchmark.

Deze exercitie leidt er vaak toe dat er een aantal ondersteunende functies kunnen vervallen, zonder dat de kwaliteit van zorg afneemt.

Daarnaast kun je de organisatie anders inkleden, bijvoorbeeld met zelfsturende teams, of je kunt de verantwoordelijkheden op een lager niveau in de organisatie leggen, waardoor je minder managers nodig hebt. Tot slot kun je met gerichte assessments en managementtrainingen de resterende managers selecterenen effectiever laten functioneren.

Brainstorm?

Wil je eens vrijblijvend brainstormen over dit onderwerp, kun je uiteraard contact met mij opnemen. Stuur gerust een e-mail naar [email protected].

Mark de Jonge

Mark vormt samen met Geerke en Sanne het kernteam van www.juristenindezorg.nl. Geerke is arbeidsrecht-specialist en erg ervaren in het optimaliseren van de personeelsformatie binnen de zorg, Mark is fiscaal jurist, ondernemer en PFZW-specialist, Sanne is arbeidsrecht-jurist en erg goed thuis in alle zorg-CAO’s. Ze schrijven regelmatig over oplossingen voor HR/P&O-uitdagingen binnen de zorg met oog voor zowel juridische, als ook fiscale, bedijfseconomische en pensioentechnische aspecten. Op een begrijpelijke en no-nonsense Achterhoekse manier en in nauwe samenwerking met zorgklanten brengen ze helderheid in regelgeving en organisaties.

`