Dagelijkse gezondheidstip

Aangemaakt op in blog / algemeen

Op onze facebookpagina geven we elke dag een gezondheidstip. Deze tips zijn makkelijk op te volgen en verrijken je leven op gebied van gezondheid, welzijn en levensvreugde.Heeft u zelf een tip? Zet deze dan op onze facebookpagina en deel deze met onze volgers.Hier volgen de dagelijkse gezondheidstips van deze week:

1. Leer koken!

Weet je wel hoeveel boter er in die aardappelstamp gaat? Als je beter leert koken, leer je gezondere manieren om je favoriete eten te maken. En als je zelf een tijdje bezig bent in de keuken, waardeer je je eten ook beter waardoor je bedachtzamer en langzamer eet aan tafel.

Smakelijk!

2. Dansen tot je erbij neervalt!

Kruiswoordpuzzels en kaartspellen zijn niet de enige manier om je hersenen te trainen. Het blijkt dat de ingewikkelde dansbewegingen je neuronen zodanig stimuleren dat je hersenen groeien. Zelfs de simpelste bewegingen geven je voldoende beweging. Dus, voetjes van de vloer. Samen of alleen thuis voor de spiegel.

3. Go Nuts!

Noten zijn de beste snacks. Vol met gezonde vetten en eiwitten. En ook nog eens omega-3 vetzuren voor gezonde hersenen. Een handje vol noten ongeveer 30 minuten voordat je een maaltijd gaat nemen tempert ook je eetlust en zorgt ervoor dat je niet teveel gaat snacken.

4. Ben een slimme patient!

J

e dokter kan je wel ondersteunen, maar de echte verantwoordelijkheid ligt bij jou. Vraag om een 'second opinion' voordat je een traject ingaat. Vaak verandert een tweede kijk op de zaak de behandeling of de diagnose. Hou een medisch dagboek bij en zorg dat je weet wat er rondwaart in je familie. Goede reden om die oude tante nog een keer te bellen.

5. Eet kleurrijk!

Groente en fruit met rijke kleuren zijn niet alleen mooi om naar te kijken. Ze zitten ook boordevol goede voedingsstoffen. Eet elke dag zoveel als 9 vuisten aan groente en fruit en je zult je al beter voelen. Proef de kleuren (En nee, smarties tellen niet...)

6. Vind een vriend(in) om mee te bewegen!

Dat is een belangrijke stap om gemotiveerd te blijven. Vind wel iemand die je inspireert. Kan je vriend(in) regelmatig mee bewegen? Heeft ze/hij dezelfde doelen? Kan je vriend(in) je net dat stapje harder laten gaan?

Heb je iemand in gedachten? Bel hem/haar meteen op!

7. Ben geen zoetekauw!

Heb je een zwak voor zoetigheid in de avond? Join the club! Denk eerst fruit. Geen chocola of koekjes, maar begin met gesneden appelstukjes, eventueel met pindakaas of kaneel. En dan lekker naar bed, met de zoete gedachte dat je lekker niet hebt toegegeven aan de zoetigheid.

Mirjam van Genugten

Mirjam is redacteur bij KiesvoorjeZorg en schrijft regelmatig over onderwerpen in de zorg of de maatschappij in het algemeen.

`