Hoe kies je de juiste fysiotherapeut: 5 tips

Aangemaakt op in blog / algemeen
Het is niet alleen de behandeling die belangrijk is

De kans dat je een keer in je leven naar de fysiotherapeut moet, is groot. Zo’n 75% van de Nederlanders heeft alleen al eens in z’n leven last van de onderrug, maar de fysio kan je natuurlijk ook helpen als je pijn elders in je lijf zit.

 

Maar hoe vind je nou een fysiotherapeut die bij je past? We zetten een paar tips voor je op een rijtje:

Tip 1: vraag het eens

Je bent niet de eerste of enige die een fysio zoekt. Kijk dus rond in je vriendenkring of vraag het je familie. Zij hebben misschien supergoede (of juist slechte) ervaringen met een specifieke fysiotherapeut en kunnen je iemand aanraden (of afraden) gebaseerd op eigen ervaringen.

 

Bedenk wel dat die ervaringen hoogst persoonlijk zijn. Wie jouw tante de beste fysiotherapeut ooit vond, kun jij misschien niet uitstaan. En de behandeling waar je beste vriendin echt bij zweert, helpt jou totaal niet. Maar, voor het maken van een short list, is het handig om eerst dicht bij huis te kijken.

Tip 2: stel je eens voor joh

Of een behandeling effectief is, weet je vaak niet direct. Maar het is niet alleen de behandeling die belangrijk is. Je moet met je fysiotherapeut ook minimaal 45 minuten alleen in een afgesloten ruimte zitten en vaak met minder kleren aan dan op kantoor. Het is dus wel fijn als er een basale klik is en je ook gewoon een praatje kunt maken tijden je behandeling. Of dat je hem of haar tenminste voldoende vertrouwt om eventuele huiswerkoefeningen serieus te nemen.

 

Ga dus eens langs, voordat je vol de behandeling in stapt. Dan kun je meteen zien of er een klik is.

Tip 3: houd het simpel

Stel je woont in Utrecht. En stel nu dat de beste fysiotherapeut van Nederland in Groningen zit. De allerbeste ooit bedoel ik dan. In theorie zou je dan meer dan bereid zijn om naar hem of haar toe te rijden. Maar in de praktijk heb je een drukke baan, misschien kinderen, in elk geval vrienden en waarschijnlijk een kleurrijk sociaal leven.

 

Oftewel, wat je eerst heel enthousiast maakte (de beste van Nederland), maakt nu dat je gaat uitstellen (2 uur reistijd). Natuurlijk overdrijf ik lichtelijk, maar het is handig om iemand te zoeken die niet al te ver bij je vandaan zit. Zoek de beste bij jou in de buurt en maak daar een afspraak.

Tip 4: specialiseer

Zoals bij elke discipline, zijn er ook in de fysiotherapie specialisaties. De ene therapeut is gek op ruggen en het rechttrekken ervan. En een andere krijgt vooral knieën over de vloer. Natuurlijk kunnen ze ook andere delen van het lichaam aanpakken. Maar zeker bij meer complexe problemen, is het handig om eens uit te zoeken welke fysiotherapeut regelmatig met jouw specifieke bijltje hakt.

 Tip 5: verzeker je ervan

Verschillende verzekeringen, gaan verschillend om met de vergoedingen van fysiotherapie. Bij de een moet je direct zelf afrekenen, bij de ander betaalt je verzekering direct aan de therapeut. Let op: fysiotherapie wordt vanuit de aanvullende verzekering vergoed (behalve in hele specifieke gevallen). Daarnaast hangt het er vaak ook nog van af of de fysiotherapeut die je kiest een contract heeft met jouw verzekeraar.

 

Kortom: dat is nog best ingewikkeld allemaal. Schroom dan ook niet om zowel aan je verzekeraar als je fysiotherapeut te vragen hoe het precies zit en laat je uitgebreid informeren. Je wilt niet met een bak aan onvoorziene, maar vooral onvergoede kosten zitten achteraf.

Kijk bij ons

Je kunt bij ons natuurlijk direct zoeken naar een goede fysiotherapeut. Maar misschien heb jij dit al (meerdere malen) bij de hand gehad? Hoe heb jij het toen aangepakt? En had je meteen de juiste te pakken?

`