Hoe slim kan een wc zijn?

Aangemaakt op in blog / algemeen
Sensoren meten via de billen

De staat van je gezondheid meten door middel van een wc. Het klinkt misschien een beetje gek, maar als het aan imec Nederland ligt is dit over een paar jaar de normaalste zaak van de wereld. 

 

Het Amerikaanse bedrijf Toto produceerde al in 2000 het eerste slimme toilet. Deze toiletten verzamelden gezondheidsgegevens uit de urine. Uiteindelijk werd de productie van dit toilet  stopgezet, omdat er te weinig vraag naar was.

 

Smart Toilet is nog geen product

 

De laatste jaren is die vraag echter toegenomen. Mensen hebben meer interesse gekregen in apparaten die de gezondheid kunnen volgen. De interesse in slimme apparaten is toegenomen en dus ook naar apparaten die de gezondheid kunnen verbeteren. Inmiddels zijn in verschillende landen bedrijven bezig met het ontwikkelen van Smart Toilets. 

 

Afgelopen jaar werd er een smart wc getest op Lowlands. Onderzoekers Jolanda Bax en Eva Wentink wilden ontdekken wat je met het toilet kunt meten en hoe je dat in de toekomst kunt koppelen aan de gezondheid van consumenten. 

 

De bedenker van het toilet is imec Nederland, een non-profit onderzoeksinstelling gespecialiseerd in nano- en digitale technologie. Het bedrijf is nog in de onderzoeksfase:  “Het is nog geen product, maar een nieuw onderzoek- en ontwikkelingsplatform”, zegt Annelies Gorris, programma manager Precision Health & Nutrition van het innovatiecentrum van imec. Voorlopig komen de Smart toilets dus nog niet op de markt.

 

Hoe werkt het?

 

Op de bril van het Smart Toilet zitten sensoren. Vanaf het moment dat je gaat zitten meten deze sensoren via de billen een aantal factoren die te maken hebben met je gezondheid: hartslag en de variatie daarin, het zuurstofgehalte in het bloed en de variatie in bloeddruk. 

 

Ook is er op de bodem van het toilet een waterdichte sensor aangebracht. Deze meet de temperatuur van de urine en het zoutgehalte. De gegevens uit ontlasting kan het toilet nog niet meten. Dat is een volgende stap. 

 

Op basis van je toiletbezoek krijg je een voedselsuggestie. Moet je meer water drinken of heb je misschien meer vezels nodig? Dit zijn gegevens die het toilet voor je heeft verzameld terwijl jij rustig je ding aan het doen was. Lekker gemakkelijk. 

 

Toekomstperspectief 

 

De data van ruim 2700 toiletbezoeken die met het toilet op Lowlands is verzameld, wordt gebruikt om het toilet te verbeteren. Imec Nederland weet nu hoe goed de sensoren meten. Er zijn nog geen concrete plannen om het toilet op de markt, maar de onderzoekers zien diverse mogelijkheden voor het gebruik van de slimme wc in de zorg.

 

Slim toilet: nee dank je of kom maar op?

 

Het ziet ernaar uit dat het slimme toilet vroeg of laat z’n intrede gaat maken. In de zorg, maar ook bij consumenten thuis. De mogelijkheden tot preventie zijn duidelijk. Zou jij een slim toilet in huis willen hebben? Of vind je dat net wat te veel informatie om rond te laten zweven? 

 

 

`