Mannen lopen meer risico bij besmetting met het coronavirus. Waarom?

Aangemaakt op in blog / algemeen

Er is nog veel dat we niet weten over het coronavirus en de gevolgen ervan. Wat we wel weten? In elk geval dat er meer mannen sterven aan dit virus dan vrouwen; hoe komt dat?

 

Wetenschappers bevestigen het: mannen zijn vatbaarder voor het coronavirus dan vrouwen. Uit de cijfers blijkt dat ongeveer evenveel vrouwen als mannen met het virus besmet raakten, maar dat mannen er vaker aan stierven dan vrouwen. Bij eerdere virus-uitbraken was dit ook al het geval. Volgens wetenschapsjournalist Anjana Ahuja is  van de besmette personen in de ziekenhuizen in Wuhan 99% man.

 

Zwakker afweersysteem

Waarschijnlijk heeft dit te maken het met zwakkere afweersysteem van mannen. Hoe zwakker je afweersysteem is, hoe makkelijker het virus je lichaam binnendringt. Het afweersysteem is een complex netwerk van afweerstoffen en organen, waaronder de witte bloedcellen, de lymfeklieren en de milt die binnen het lichaam samenwerken om de weerstand op peil te houden. Deze weerstand kan je verbeteren door in beweging te blijven en gezond te eten. 

 

Uit deze studie blijkt dat de mannengriep geen aanstelleritis is. Mannen hebben echt een zwakker afweersysteem dan vrouwen. Testosteron lijkt het immuunsysteem van mannen te onderdrukken. Waardoor zij twee keer zo lang zouden moeten herstellen van een griepje als een vrouw. 

 

Oestrogeen

 

Volgens The New York Times speelt het vrouwelijke hormoon oestrogeen een belangrijke rol bij krijgen van het coronavirus. Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon en stimuleert vrouwelijkheid, libido en vruchtbaarheid. Het hormoon wordt gemaakt in eierstokken, bijnieren, vetweefsel en tijdens zwangerschap in de moederkoek. Dit hormoon hebben mannen uiteraard niet. 

 

Sabra Klein, van de Johns Hopkins University in Baltimore heeft een experiment uitgevoerd, meldt de Volkskrant: “Ze verzamelde neusslijmvlies-cellen van zowel mannen als vrouwen en stelde ze bloot aan het influenzavirus. Nadat ze een cocktail met het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen had toegevoegd zag ze iets opmerkelijks: het virus had moeite zich te verspreiden. Oestrogeen beschermt dus tegen het verkoudheidsvirus.”

 

Niet roken, maar handen wassen

 

Ook zou de leefstijl van mannen een oorzaak kunnen zijn. Vrouwen zouden sneller naar de dokter stappen bij gezondheidsklachten. Ook zouden vrouwen vaker hun handen wassen dan mannen. Uit cijfers blijkt dat in Nederland meer mannen dan vrouwen roken. Dit verslechtert de weerstand. Longarts Eva Van Braeckel zegt dat het verschil in levensstijl tussen mannen en vrouwen zeker een aannemelijke factor is. Longziekten komen namelijk meer voor bij mannen. 

 

Vrouwen hebben een beter immuunsysteem 

 

Het immuunsysteem kan ook een verklaring zijn voor het feit dat mannen vatbaarder zijn voor het virus. “Dat van vrouwen reageert sterker op virale infecties van de luchtwegen en op vaccinaties dan dat van mannen. Ze zijn ook beter beschermd tegen ziekteverwekkers waaraan ze als kind werden blootgesteld”, vertellen dr. Sabra Klein van Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health en dr. Janine Clayton van de National Institutes of Health. Vrouwen zijn hierdoor wel gevoeliger voor auto-immuunziekten. 

 

 

Hoe overleef je het coronavirus?

 

Een goede weerstand is dus belangrijk in deze roerige tijden. En hygiëne is heel belangrijk om deze weerstand te verbeteren. Leef gezond en was je handen. Ondanks dat de weerstand van mannen in de eerste instantie slechter is,  geldt dit advies natuurlijk ook voor vrouwen.

 

`