Revolutie in de zorg: Zorg kan beter, slimmer en goedkoper

Aangemaakt op in blog / algemeen

Dat zeggen in elk geval de werkgevers. Onze gezondheidszorg kan veel goedkoper, als zorgverleners en patiënten de nieuwste technologische snufjes omarmen en zorg via internet de normaalste zaak van de wereld wordt. Dat zeggen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een visie voor een nieuw kabinet, die ze vandaag willen aanbieden aan zorgminister Edith Schippers.

Zo kunnen mensen een verkleurend moedervlekje best zelf controleren via een app. De echo bij zwangerschap kan ook thuis op de bank. De cardioloog houdt hartpatiënten net zo goed op afstand in de gaten. En zelfs chemotherapie en nierdialyse thuis zijn soms prima te doen.

Zorg thuis is veel minder belastend voor de patiënt. Ook kost het de zorgverzekeraars en de overheid minder. De verwachte opbrengst zou immens zijn: meer ziekenhuiszorg thuis uitvoeren kan al een besparing van minimaal 1,5 miljard euro per jaar opleveren 'en waarschijnlijk nog veel meer', hebben de werkgevers doorgerekend.

Dat hebben we vaker voorbij horen komen.

 

eHealth

Ik denk dat eHealth een grote toekomst heeft. De consument wordt kritischer en techniek stelt ons in staan veel dingen in eigen hand te nemen en te houden. We hebben graag alles onder controle. Ook de zorgaanbieders ontdekken en gebruiken het gemak van technologie. Over een paar jaar loggen we thuis achter de computer in met een videolink naar de arts. Met je app of smartphone meet je zelf je bloeddruk en geef je andere vitale gegevens door. Voor routinegesprekken spreken we zelfs tegen een computerbeeld. Kies je eigen arts-avatar!

 

Dokter Youtube

We weten ook steeds meer informatie zelf te vinden. Mijn zoon had de afgelopen maand last van z’n achilleshiel, of enkel, of ergens daar in de buurt. Jongens van 9 kunnen het niet zo duidelijk beschrijven... Groeipijnen denk je dan. Maar het herstel duurde wel erg lang. Op het internet las ik over verschillende mogelijke oorzaken van zijn pijnen. En op Youtube vond ik een filmpje van een arts die een soortgelijke diagnose ging stellen bij een patiënt. Er werd duidelijk getoond wat de pijnpunten in zo’n voet kunnen zijn. Druk eens hier, dan zet je druk op de achilleshiel plaat. Als dat zeer doet, is het een groeipijn en kan de pees de groei van de plaat niet aan. Doe dan het volgende…. Maar, voel ook eens aan beide kanten van de pees. Als dit pijn doet, is het waarschijnlijk een peesontsteking. Dan kun je beter dit doen. Beweeg de voet; duw en trek zachtjes….Het ging maar door en binnen 10 minuten kon ik uitsluiten wat het waarschijnlijk allemaal niet was en wat dan wel. En wist ik hoe ik het het beste kon behandelen. Resultaat: na een paar dagen kon m’n zoon weer voetballen!

Dit is natuurlijk een klein voorbeeld van klein leed, maar met de kennis van dokter youtube ben ik niet naar de huisarts gegaan, en niet naar een fysiotherapeut; door zelf te behandelen was het euvel snel verholpen. De combinatie van een thuisbehandeling, maar dan wel met je arts op afstand is natuurlijk een heel goede ontwikkeling voor veel meer ziektebeelden en aandoeningen.

 

Revolutie

Daarvoor is wel een 'revolutie' binnen het huidige stelsel nodig. De zorg kost iedere volwassene Nederlander nu zo'n 5.400 euro per jaar. Dat is al veel meer dan elders in Europa en deze rekening loopt, als we niets doen, op naar 6.200 euro per volwassene aan het einde van de volgende kabinetsperiode. Dat komt door de vergrijzing en extra behandelmogelijkheden vanwege nieuwe uitvindingen.

Lees hierover meer : De werkelijke kosten van het Nederlandse zorgstelsel


Digitalisering maakt het mogelijk dat zorg steeds meer individueel en op maat wordt

Die innovaties moeten dus zo snel mogelijk dagelijkse kost worden, luidt de oproep van de werkgeversorganisaties. Dat scheelt geld

Zelfs het eigen risico en de eigen bijdragen kunnen kritisch tegen het licht worden gehouden, staat in het stuk. Daarbij moet rekening worden gehouden met ongewenste effecten, zoals onnodig ziekteverzuim door zorgmijding. Voorwaarde is wel dat de premiedruk voor verzekerden en werkgevers niet toeneemt.

Het is de bedoeling dat een speciaal topteam van experts en ondernemers succesvolle voorbeeldprojecten gaat selecteren, die dan landelijk de norm worden. Zo'n team kan ook knellende regels aanpakken, zoals aparte declaratietarieven en verschillende soorten eigen bijdragen.

 

Ik ben benieuwd... In maart komt er een frisse wind in Den Haag. Of niet. Maar dat ze een visie moeten ontwikkelen op het gebied van de zorg staat als een paal boven water. De 21e eeuw is al begonnen. Laat de zorg de trein niet missen.

Mirjam van Genugten

Mirjam is redacteur bij KiesvoorjeZorg en schrijft regelmatig over onderwerpen in de zorg of de maatschappij in het algemeen.

`