Hoe krijg ik een goede weerstand?

Aangemaakt op in blog / algemeen

De lage weerstand van mannen is waarschijnlijk een van de redenen waarom vooral mannen de dupe zijn van het coronavirus. Je merkt pas dat je weerstand verlaagd is als het al te laat is. Wees dit dus voor door actief bezig te zijn met het verbeteren van je weerstand. Hoe doe je dat?

 

1.    Let op je voeding 

 

Biochemicus Harry Wichers meldt dat de weerstand kan worden verbeterd door genoeg voedingsvezels en eiwitten te nuttigen. Sowieso is gezond eten een goede methode om de weerstand omhoog te krijgen. Het Voedingscentrum raadt aan om dertig tot veertig gram voedingsvezels per dag te eten. Denk hierbij aan volkorenproducten, maar ook aan genoeg groenten en fruit.

 

Qua eiwitten raadt het voedingscentrum aan om als volwassene gemiddeld 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht te eten. Dus pak een pan en kook wat lekkere eieren!

 

2.    Blijf in beweging 

 

“Regelmatig bewegen, bij voorkeur in de buitenlucht, is goed voor de bloedsomloop en zal ook je immuunsysteem versterken”, dit meldt Weleda. Je immuunsysteem is hetzelfde als je weerstand: een complex netwerk van afweerstoffen en organen die door het hele lichaam samenwerken om de weerstand op peil te houden.

 

Blijven bewegen is dus goed, maar een te zware lichamelijke inspanning is juist slecht voor de weerstand. Zorg dus dat je hier een balans in vindt. Naar de sportschool gaan is lastig nu, omdat deze allemaal gesloten zijn. Schaf een aantal sportproducten aan zodat je thuis een work-out kan doen, of maak bijvoorbeeld eens een lange wandeling door het bos. 

 

3.    Goed uitzieken

 

Eigenlijk nog herstellende van een griepje, maar toch de deur uit gaan. Dit is erg slecht voor de weerstand. Terwijl jouw lichaam nog druk bezig is het vorige virus weg te werken, ga jij alweer op pad. “Even naar een vergadering kan toch wel?” Nee. Blijf thuis totdat je je helemaal beter voelt. Het griepvirus moet helemaal je lichaam uit zijn voordat je jezelf buiten de deur weer open gaat stellen voor nieuwe virussen. Als je terwijl je ziek bent toch naar buiten gaat verslechterd hierdoor je weerstand. Gelukkig is thuisblijven tijdens deze quarantaine niet zo’n groot probleem…
 

 

4.    Stop met roken 

 

Door te roken zwakt je immuunsysteem af. Door roken verslechtert bijvoorbeeld je conditie, stijgt je bloeddruk. Overduidelijk is roken ook nog eens slecht voor je longen. Je kan niet meer om de afbeeldingen op de pakjes sigaretten heen. Iedereen heeft wel eens een foto gezien van de pikzwarte longen van een roker. En laat het coronavirus nou net een virus zijn impact heeft op de longen.

 

Het virus leidt zelfs tot het ontstaan van nieuwe longziekten die COLD wordt genoemd: Corona Obstructive Lung Diseas. Als je het virus overleeft kan het zelfs zorgen voor blijvende schade aan je longen. 

 

5.    Slaap genoeg

 

Slaap is een belangrijke factor bij het verbeteren van je weerstand. Slaapritme is hierbij het sleutelwoord. Als dit ritme door de war wordt geschopt, raakt de biologische klok in de war. Dit kan ervoor zorgen dat je moeite hebt met in slaap vallen. Hoe moe je ook bent, het lukt gewoon niet.

 

Er zijn verschillende tips die ervoor zorgen dat je slaapritme stabiliseert. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je overdag genoeg daglicht ziet. Als je overdag niet voldoende daglicht meekrijgt, is de kans op het niet kunnen slapen ’s avonds een stuk groter. Ook haalt de wekker snoozen voor je uit bed komt, het slaapritme door de war. Probeer dit dus te voorkomen. Spring gelijk je bed uit als je wekker afgaat.

 

Om het slaapritme te bevorderen is het handig om met jezelf vaste tijden af te spreken. Kies dus elke dag hetzelfde tijdstip waarop je naar -en uit bed gaat. Als je je slaapritme onder controle hebt, zal je weerstand automatisch verbeteren. 

 

Hoe verbeter jij je weerstand?

 

Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren waarop jij je weerstand kan verbeteren. Elk klein beetje helpt. Zorg er in ieder geval voor dat je actief bezig bent met het verbeteren van je eigen weerstand. Zolang je zelf bewust bent van de dingen die je wel, maar ook vooral niet moet doen, heb je al een betere weerstand dan de meeste anderen.

`