5 redenen voor een massage: Laat je verwennen voor Valentijn, en je gezondheid natuurlijk!

Aangemaakt op in zorgnieuws / algemeen

Gezonder leven heeft ook leuke kanten: laat je masseren

Je kent het wel: een vaste nek, een pijnlijke rug of schouders die niet soepel bewegen. Als je hier last van hebt, is er niets lekkerder dan een massage waarbij er stevig gedrukt wordt op de zachte weefsels van je lichaam. Je spieren, pezen en gewrichten, om iets preciezer te zijn. Bij een oosterse massage worden er technieken gebruikt die hun oorsprong vinden in verschillende massagestijlen, zoals het Japanse Shiatsu en Indiase Ayurveda. Een goede massage kan lichamelijke klachten tegengaan en een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid van je lichaam. De bekendste positieve invloeden van massages op de gezondheid worden in deze blog onder de aandacht gebracht.

 

1. Meer energie met een oosterse massage

Bij een massage wordt er op bepaalde drukpunten gemasseerd. Afhankelijk van de massagestijl gebeurt dat met de vingers, polsen, ellebogen, knieën of bal van de hand. Een voorname massagevorm is de oosterse massage, die onder andere geïnspireerd is op Shiatsu. Het doel van deze massage is het stimuleren van de bloedsomloop, waardoor energieblokkades in het lichaam opgeheven worden en het lichaam dus meer energie krijgt. De technieken die gebruikt worden bij deze stijl, zullen ertoe leiden dat je lichaam minder snel vermoeid raakt. De drukpunten van deze techniek zijn hetzelfde als de punten die centraal staan bij acupunctuur.

 

2. Betere weerstand en stofwisseling

Er zijn meer aspecten van massage die de gezondheid ten goede komen. Zo zorgt de druk op het lichaam ervoor dat de organen beter gaan werken, en dus de weerstand verhoogt. Ook stijgt de temperatuur van het lichaam. Dit laatste stimuleert de stofwisseling: wanneer de lichaamstemperatuur één graad verhoogt, gaat de stofwisseling al sneller werken.

 

3. Weg met die afvalstoffen

Afvalstoffen zijn de stoffen uit voedsel en cosmeticaproducten, die je lichaam niet nodig heeft. Ze verlaten het lichaam in principe vanzelf via de urine, ontlasting, ademhaling en zweet. Er zijn tegenwoordig veel therapieën om het afvoeren van de stofjes sneller te laten verlopen, bijvoorbeeld door je lichaam te laten ontgiften. Een andere methode is drainage, wat eigenlijk betekent dat je je lichaam op eigen houtje extra vocht laat verliezen. En je raadt het al, er is een massagetechniek die het lichaam hierbij helpt, lymfedrainage. Bij een behandeling worden de lymfevaten en bloedcirculatie geactiveerd, zodat afvalstoffen eerder het lichaam uitgaan.

 

4. Stressbestrijding

Even een andere omgeving, even niets aan je hoofd. Een massage geeft je een moment van rust waarop je aan niets anders hoeft te denken dan jouw ontspanning. Het gaat met iedereen wel eens niet zo lekker, en dan is het heerlijk om even niets te moeten. Stress in het hoofd merk je, helaas (!) in je hele lichaam. Hoofdpijn, slapeloosheid en maagproblemen zijn bekende gevolgen van stress en onrust in je hoofd. Een massage is ontspannend, waardoor je een groot deel van de stress tegen kunt gaan, of zelfs kunt voorkomen door je regelmatig te laten masseren. Dankzij een massage kun je je fysiek dus beter gaan voelen.

 

5. Fysiek contact voor een goed welzijn

Een masseur is in staat om jou een veilig gevoel te geven terwijl hij of zij je aanraakt. Als je weet dat je op de massagemat of in de massagestoel in goede handen bent, groeit het vertrouwen in jouw masseur. Het gevoel van veiligheid en vertrouwen terwijl de masseur jou aanrakingen geeft, draagt positief bij aan je mentale welzijn.

 

Oosterse massage als bakermat

Uit deze lijst blijft dat het aantal voordelen dat massages hebben, bijzonder groot is. Een massage is al lang niet meer ‘slechts’ een gezellig uitje, maar een activiteit die je gezondheid in evenwicht brengt. De variëteit aan massagestijlen is groot, maar de meeste masseurs zullen toch wel oosterse technieken gebruiken die al eeuwenlang de gezondheid van de mens beïnvloedt op een positieve manier.

 

`