Kamerleden gekoppeld aan patiëntom zorgpraktijk beter te begrijpen

Aangemaakt op in zorgnieuws / algemeen

In de zaal van café Dudok in Den Haag is het woensdag passen en meten met rolstoelen, ligrolstoelen, hulphonden. En grote, kartonnen versies van de veertien patiënten die 'cadeau worden gedaan' aan Kamerleden met de portefeuille zorg. Die kunnen ze op hun kantoor zetten om regelmatig aan hen te worden herinnerd.

 

Het is de bedoeling dat de Kamerleden profiteren van de ervaringsdeskundigheid van 'hun' patiënten, aldus Dianda Veldman, voorzitter van de Patiëntenfederatie, die verscheidene patiëntenverenigingen vertegenwoordigt. Kamerleden kunnen hen in principe voor een jaar als klankbord gebruiken.


GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet krijgt de 45-jarige Roos de Jonge (Stichting Ziekenhuis en Kind) cadeau. De Jonges dochter leed aan een hartafwijking en overleed in 2014. De Jonge wil zich inzetten bij ethische dilemma's in de zorg, en voor het ontlasten van ouders met zwaar gehandicapte kinderen. 'Het verstevigen van de positie van de patiënt is belangrijk', zegt Ellemeet. Daarbij helpt het volgens haar om met een paar vaste mensen contact te hebben.

 

De matches tussen Kamerleden en patiënten zijn zo veel mogelijk gemaakt op basis van stemvoorkeuren. Hoe ze het contact invullen mogen ze zelf weten; de federatie hoopt dat er minstens eens in de maand contact zal zijn.
 

'Dit contact is ook een antwoord op een hoogopgeleide, relatief jonge en vooral gezonde Tweede Kamer', zegt Gerdi Verbeet, voorzitter van de raad van toezicht Patiëntenfederatie.
 

De bijeenkomst zou aanvankelijk in perscentrum Nieuwspoort zijn, maar daar kunnen geen grote rolstoelen in. 'Een puntje van toegankelijkheid', zegt Veldman tegen de aanwezige politici van de SP, GroenLinks, het CDA, de ChristenUnie, de SGP en de PvdA. De VVD doet niet mee, omdat de partij al genoeg patiënten zegt te spreken.

 

Kamerlid Ellemeet vindt dat patiënten geen last mogen hebben van de organisatie van de zorg. Daarom wil ze beleidsplannen tegen het licht houden bij patiënten om te kijken hoe zij die ervaren of zouden ervaren.
 

Na afloop van de bijeenkomst zoeken de Kamerleden hun cadeau meteen op. Lies van de Loo (60), die in een rolstoel zit doordat ze als kind polio heeft gehad, heeft meteen e-mailadressen uitgewisseld met SP-Kamerlid Lilian Marijnissen.
 

Van de Loo strijdt voor een integraal persoonsgebonden budget voor hulpmiddelen én zorg en vindt de koppeling van patiënten aan Kamerleden een briljant idee. 'Zo breng je de praktijk heel dicht bij de politiek. Lilian komt mij en Corina Heijstek (Marijnissen werd aan twee mensen gekoppeld, red.) binnenkort opzoeken, hebben we al afgesproken.'

 

Bron: Volkskrant

`