Landelijke luisterlijn Sensoor overspoeld door hulpzoekers als gevolg van wachttijden GGZ

Aangemaakt op in zorgnieuws / algemeen

Stichting Sensoor, de landelijke luisterlijn voor mensen met psychische problemen, wordt overspoeld door telefoontjes van mensen die contact zoeken.

 

Door oplopende wachttijden voor de GGZ, voelen mensen zich steeds vaker genoodzaakt om zich te wenden tot telefonische hulp van Sensoor. Dat meldt de organisatie in een persbericht van afgelopen vrijdag.

 

 

Tekort goed opgeleid personeel

De GGZ kampt al enige tijd met lange wachtlijsten en ernstige personeelstekorten. Vooral van psychiaters, gz-psychologen en klinische psychologen zijn er te weinig, met een tekort dat de komende jaren op zal lopen tot 15%. Maar ook verpleegkundigen gaan kampen met meer dan 10% personeelstekort.

 

De drempel is hoog

 

Dat zorgt voor een mogelijke verergering van problemen, aldus Sensoor: ‘De lange wachtlijsten verergeren niet alleen psychische klachten, de drempel om psychische hulp te zoeken wordt hoger.’ Ook maakt de organisatie zich zorgen over mensen die hulp nodig hebben, maar nu ontmoedigd raken: er rust nog steeds een taboe op psychische problemen en door lange wachttijden is het lastig om door te zetten voor mensen die eindelijk de moed bij elkaar hebben verzameld om hulp te zoeken.

 

Norm wordt niet gehaald

 

Op 1 juli moeten de wachttijden in de GGZ terug zijn gebracht naar de daarvoor geldende normen. Patiënten mogen dan niet langer dan vier weken wachten voordat ze hun eerste gesprek hebben en maximaal tien weken later moet de behandeling beginnen. Uit een rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit in opdracht van staatssecretaris Blokhuis, blijkt dat dit niet gaat lukken. De plannen zijn volgens de staatssecretaris te ambitieus: ‘Ik ga hierover op zeer korte termijn in gesprek met aanbieders, verzekeraars en toezichthouders,’ aldus de staatssecretaris.

 

Zoek hulp

 

Op dit moment voeren de 1200 vrijwilligers van Sensoor jaarlijks meer dan 280.000 gesprekken. Sensoor biedt de mogelijkheid om - anoniem - in gesprek te gaan bij een psychische hulpvraag. De vrijwilligers sporen bellers aan om ook hulp te zoeken bij een hulpverlener, maar dat is met de huidige stand van zaken een lange zit.

 

`