Soa Aids Nederland lanceert chat-app

Aangemaakt op in zorgnieuws / algemeen

Vandaag introduceert Soa Aids Nederland Advies.chat. De eerste online soa-testwijzer waarmee gebruikers 24/7 anoniem en betrouwbaar advies kunnen krijgen over soa-tests. Met deze nieuwe interventie ontdekken zij snel en eenvoudig of ze risico lopen op een soa en hoe ze die het beste kunt laten testen. Ook verwijst Advies.chat, naast GGD en huisarts, naar betrouwbare soa-zelftest aanbieders. Dé oplossing voor iedereen die drempels ervaart om zich te laten testen op hiv en andere soa, bijvoorbeeld door schaamte, kosten of angst voor de uitslag. Zo hebben gebruikers direct toegang tot advies op maat, kijkt niemand mee als er vragen beantwoord worden over hun seksleven én kunnen ze voorkomen dat ze klachten krijgen. 

 

Advies.chat is nadrukkelijk geen vervanging voor een professioneel consult. Soa Aids Nederland blijft adviseren om naar de huisarts of GGD te gaan voor het testen op soa en de beste zorg. Aan mensen met klachten en gewaarschuwden wordt dit zelfs dringend gevraagd. Helaas kan of wil niet iedereen naar de huisarts of GGD, hetzij uit financiële hetzij uit persoonlijke overwegingen. Steeds meer mensen maken gebruik van online soa-zelftest aanbieders, terwijl een groot deel van dit aanbod totaal onbetrouwbaar is. In 2016 zijn er minstens 60.000 van dit soort soa-zelftests verkocht.

 

‘Advies.chat gidst mensen online naar een aanbod van soa-zelftests waar ze wel van op aan kunnen’, licht Hanna Bos, arts infectieziektebestrijding van Soa Aids Nederland toe. ‘Als mensen dan toch kiezen voor een soa-zelftest wordt dit ondersteunend aan het werk van professionals in de soa-zorg in plaats van ondermijnend. Zo kunnen we de verspreiding en de gevolgen van hiv en andere soa met elkaar beter tegen gaan.’ 

 

Standaard huisartsen ‘het soa-consult’ als basis

Advies.chat houdt zich aan de standaard van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) ‘het soa-consult’. Bij de ontwikkeling van de interventie zijn onder meer de GGD, SeksHAG (NHG Huisarts Adviesgroep Seksuele Gezondheid), de WASS (artsen Maatschappij en Gezondheid Soa en Sense, NVIB) en de Vakgroep Seksuele Gezondheid (Verpleegkundigen Maatschappij en Gezondheid Soa en Sense) nauw betrokken. De 1200 uiteenlopende adviezen die Advies.chat bevat zijn gebaseerd op ruim 30 jaar ervaring bij de Aids Soa Infolijn.

 

Gebruiksvriendelijke chatvorm

Advies.chat is met elk device, of dat nu een smartphone, tablet of desktop is, bereikbaar. Het doornemen van de vragenlijst verloopt als een chatconversatie voor de gebruiksvriendelijkheid. De meeste mensen kennen dit al van Whatsapp of Messenger. Als een gebruiker tijdens het doorlopen van de vragen iets niet begrijpt of extra vragen heeft, helpt een ingebouwde chatbot verder. Wanneer Advies.chat voldoende informatie heeft verzameld, volgt een advies. Advies.chat is mede mogelijk gemaakt door Aidsfonds en de VriendenLoterij.

 

Bron: Soa Aids Nederland

`