Studenten helpen boksers met 3D-analyse van directe stoot

Aangemaakt op in zorgnieuws / algemeen

Drie studenten Fysiotherapie van Zuyd Hogeschool hebben stootbewegingen van boksers in kaart gebracht door middel van 3D-camera’s en reflectoren die infrarood licht kunnen weerkaatsen. Door een nauwkeurig bewegingsprofiel van de directe stoot op te stellen en dit te integreren in bokstrainingen kunnen blessures voorkomen en beter behandeld worden, en de bokstechniek verbeterd. Voor zover bekend is het de eerste keer dat een dergelijke gedetailleerde bewegingsanalyse van boksers is gemaakt én wordt ingezet voor medische en trainingsdoeleinden.   

 

Bewegingslaboratorium

De studenten hebben de bewegingsanalyse, na een voorbereiding van een jaar, uitgevoerd in het MotionLab van de opleidingen Mens en Techniek | Biometrie en Fysiotherapie van Zuyd Hogeschool in Heerlen met behulp van een motion capture system.  Hierbij zijn de infraroodlicht-weerkaatsende reflectoren aangebracht op de lichamen van de boksers en hun bewegingen driedimensionaal vastgelegd door speciale camera’s.

In tegenstelling tot andere studies richt het Zuyd-onderzoek zich niet zozeer op de snelheid van de directe stoot, maar op de plaats en versnelling van de ‘bovenste extremiteit’: schouder, elleboog en pols. Hierbij wordt de beweging gevolgd vanaf de inzet van de arm tot het moment van impact op het doelwit.

De analyse is onderdeel van het afstudeeronderzoek ‘De eerste klap is een daalder waard’ van de Fysiotherapie-studenten Jur Geusen, Maxime Walstra en Fabrice Houtvast onder begeleiding van Biometrie-docent Dennis Odekerken van Zuyd Hogeschool. De analyse is gemaakt in samenwerking met boksschool Heppenhuis uit Heerlen, waar tachtig tot honderd boksers in training zijn. De boksschool staat erom bekend dat veel gebruik gemaakt wordt van wetenschappelijke methodieken.  

 

 

 

Ideale directe stoot

De analyse resulteert in een driedimensionaal bewegingsprofiel dat als richtlijn voor de ideale directe stoot ingezet wordt bij bokstrainingen. Bovendien krijgen fysiotherapeuten en biometristen door deze richtlijn beter inzicht in eventuele afwijkingen in de directe stootbewegingen. Hierdoor kunnen boksblessures voorkomen en beter behandeld worden, en boksers tijdens hun revalidatie effectiever bijgestuurd. Het bewegingsprofiel van de directe stoot is een eerste stap naar een omvattend programma om alle specifieke boksbewegingen vast te leggen.

De opleidingen Fysiotherapie en Mens en Techniek | Biometrie van Zuyd Hogeschool behoren sinds jaren tot de beste opleidingen op dit gebied in Nederland en het buitenland. Ook in de Studiekeuzegids HBO 2017 heeft de opleiding Fysiotherapie het predicaat “Topopleiding” gekregen, terwijl de opleiding Mens en Techniek | Biometrie op de tweede plaats staat in de categorie medisch-technische opleidingen.    

`