Turkse zorgverlener Acibadem opent ziekenhuis in Amsterdam

Aangemaakt op in zorgnieuws / algemeen

Waarvoor kun je daar terecht? en nog vier vragen

Het Amsterdamse Slotervaart-ziekenhuis wordt voor een deel gehuurd door een nieuwe zorgverlener: het Turkse Acibadem.

 

Wat voor ziekenhuis is Acibadem in Amsterdam-Sloterdijk?

Een ziekenhuis waar patiënten overnachten en dat behandelingen voor vrijwel alle kwalen aanbiedt is Acibadem niet. Het heeft geen eerste hulp, intensive care of verpleegkundig centrum met bedden voor meerdaagse zorg. Alle (dag) behandelingen die het bedrijf aanbiedt gebeuren op afspraak. De elf specialismen van Acibadem zijn daarop afgestemd: kleine chirurgische ingrepen (ook cosmetische), fysiotherapie, tandheelkunde en urologie zijn er een paar van.

Acibadem is een bekende naam in de Turkse gezondheidszorg. Het bedrijf heeft 22 ziekenhuizen en 19 medische centra in vijf landen, vooral in Turkije. Een vestiging in Nederland is volgens woordvoerder Paula Pielanen een logische stap. 'De zorgvraag in Nederland neemt toe. Er is hier een markt voor zorg met meer persoonlijke aandacht.'

Dat het Turks-Nederlandse deel van de bevolking al bekend is met de naam Acibadem helpt daarbij, al zei directeur Koray Yürük vorig jaar nog dat de geboden zorg van Acibadem 'voor iedereen, niet alleen voor Turkse Nederlanders' is bedoeld.

 

Kan een Turks ziekenhuisconcern zomaar een filiaal openen in Nederland?

Dat kan. In Nederland mag iedereen in principe een zorginstelling openen. De Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) stelt vooraf geen eisen, maar keurt de kwaliteit van de zorgverlening achteraf. Wie een zorginstelling wil openen heeft wel toestemming nodig van een andere instelling, het CIBG. Dat toetst de bedrijven in de gezondheidszorg met name in administratief opzicht: het controleert of het bedrijf geen winst uitkeert en of er onafhankelijk toezicht is.

 

Waarom mag een zorginstelling als Acibadem dan geen winst maken?

Winst maken mag wel, maar winst uitkeren aan de aandeelhouders mag niet. Het geld dat ziekenhuizen en andere zorginstellingen verdienen aan de verzekerde zorg moeten ze weer in de zorg investeren, of in de spaarpot stoppen.

Acibadem mag wel winst uitkeren over bepaalde activiteiten buiten de reguliere zorg, zoals cosmetische plastische chirurgie en in sommige gevallen tandartsbezoek. Dat roept de vraag op waarom Acibadem niet gewoon een privékliniek opent die alleen de lucratieve behandelingen verricht die niet onder de basisverzekering vallen. Woordvoerster Pielanen legt uit dat het bedrijf ook bekendheid wil opbouwen bij klanten die andere zorg nodig hebben. 'Wij willen ook verzekerde zorg aanbieden, zodat klanten met een medische indicatie naar onze medisch specialisten kunnen worden doorverwezen.'

Acibadem heeft nog een manier om winst te maken. Het verbod op winst geldt niet voor alle activiteiten van de zorginstelling. Daarom is Acibadem organisatorisch gesplitst. De stichting Acibadem levert de reguliere, verzekerde zorg. Een besloten vennootschap met dezelfde naam houdt zich volgens de Kamer van Koophandel bezig met specialistische tandheelkunde en de verhuur van onroerend goed. De inspectie moet controleren of Acibadem BV zich aan deze taakomschrijving houdt. Hoeveel vierkante meters van het Slotervaartziekenhuis de vennootschap huurt, is onbekend. Mogelijk gaat het om delen ervan. De zorginstelling kon gisteren geen uitleg geven over het verdienmodel.

 

Kan ik met mijn basis- of aanvullende verzekering bij Acibadem terecht?

Jazeker, Acibadem heeft afspraken gemaakt met de Nederlandse zorgverzekeraars. Acibadem mag de zorgkosten gewoon declareren bij verzekeraars. Wel heeft Acibadem een andere status dan een 'normaal' ziekenhuis. Het Turkse bedrijf heeft namelijk geen contract getekend met de zorgverzekeraars, waardoor die soms een lager percentage van de zorg vergoeden. 'Bij de populairste polis, een naturapolis, krijgen patiënten tot 75 procent van de nota vergoed', zegt Femke Theunissen van Zilveren Kruis. Ziekenhuizen waarmee wel een contract is afgesloten, krijgen het hele bedrag van Zilveren Kruis. Overigens zegt Acibadem dat het de lagere vergoeding niet doorberekent aan de patiënt.
 

Is een ziekenhuis voor Turkse Nederlanders een gat in de markt?

Turkse Nederlanders laten zich nu vaak in Turkije opereren, dus in dat opzicht is het een gat in de markt. Acibadem is niet de eerste Turkse zorginstelling die het in Nederland probeert, haar voorgangers hadden weinig succes. De Amsterdamse Vatan-kliniek, gespecialiseerd in besnijdenissen, probeerde de activiteiten uit te bouwen naar andere medische behandelingen, maar staakte die poging in 2010. In 2013 probeerde de Turkse Medicana groep het in Zaandam, onder leiding van dezelfde Koray Yürük die nu directeur bij Acibadem is. Viva Medicana pakte het iets anders aan. Het bedrijf was tussenpersoon: patiënten konden in Turkije worden geopereerd, het bedrijf plande dan de afspraken met artsen in Turkije in. Ook Viva Medicana hield het niet lang vol: begin 2016 stopte het in Nederland.

 

Bron: de Volkskrant

`