UMC Utrecht ontwikkelt 3D-methode voor beter plaatsen pacemaker

Aangemaakt op in zorgnieuws / algemeen

Artsen van het UMC Utrecht zijn tot een nieuwe techniek gekomen om een pacemaker te plaatsen. Op deze manier kan het aanbrengen preciezer en gaan de zorgkosten omlaag.

De artsen gebruiken voor deze nieuwe methode speciale 3D-beelden, de zogeheten Cardiale resynchronisatietherapie (CRT).

Het plaatsen van de draden van de pacemaker is een complexe handeling voor cardiologen. De minuscule draden moeten exact op de juiste plek achter het hart worden geplaatst. Vooral de plaatsing in de linkerhartkamer is ingewikkeld door de aanwezigheid van bindweefsel na een hartinfarct en een zenuw die vlak bij het hart naar het middenrif loopt.

In zo'n 30 tot 45 procent van de gevallen wordt de draad niet goed geplaatst in de linkerkamer, waardoor patiënten geen of weinig baat hebben bij de behandeling. Met de CRT-behandeling kan preciezer worden bepaald waar de draden moeten komen, waardoor de pacemaker bij meer mensen in één keer werkt.

 

Artsen UMC Utrecht plaatsen pacemaker onder 3D-beeldgestuurde geleiding Artsen UMC Utrecht plaatsen pacemaker onder 3D-beeldgestuurde geleiding

 

Goedkoper

Volgens cardioloog Mathias Meine duurt de procedure met de nieuwe methode ook korter omdat de draden direct op de juiste plek worden geplaatst. "Dit is een groot voordeel voor de patiënten én voor de zorgverlener: de procedure is korter en eenvoudiger, de röntgenstralingsbelasting neemt af, en het resultaat is beter. Hierdoor verbeteren de klinische vooruitzichten en de kwaliteit van leven, én worden er aanzienlijke kosten bespaard."

Inmiddels zijn in het UMC Utrecht in de laatste weken al vijf patiënten succesvol geholpen met deze nieuwe 3D-methode. Volgens cijfers van de Hartstichting krijgen in Nederland jaarlijks 25.000 mensen de diagnose hartfalen. Bijna 142.000 mensen in ons land hebben hartfalen; 85 procent daarvan is ouder dan 65 jaar.

  Door: NU.nl

`